Medlem i fokus: Ann-Charlotte Beckman

Ann-Charlotte Beckman har just fått sitt första ordförandeuppdrag och ska snart gå sin tredje styrelseutbildning. Hon har varit med länge i StyrelseAkademien och har märkt en vitalisering det senaste året.

Det var genom det statliga programmet Styrelsekraft, initierat av dåvarande näringsminister Maud Olofsson, som Ann-Charlotte Beckman kom i kontakt med StyrelseAkademien. 

– Vi skulle välja styrelseutbildning själva, och jag gjorde min research. Då verkade StyrelseAkademien bäst, så jag gick Rätt fokus 2012. Det har jag inte ångrat, säger hon.

Mest känd är Ann-Charlotte Beckman som sjuksköterskan som blev affärsängel. I korthet lämnade hon sjukvården redan på 90-talet för att ta anställning inom läkemedelsindustrin. Efter att ha hjälpt Pfizer att marknadsföra Viagra – en stor kommunikationsmässig utmaning – hamnade hon så småningom på informationstjänsten Netdoktor, som tyvärr inte tjänade några pengar.

– Det slutade med att jag erbjöds att köpa Netdoktor, vilket jag gjorde tillsammans med en mer erfaren kompanjon, säger hon.

Här någonstans började Ann-Charlotte Beckman intressera sig för styrelsearbete. Tanken var att bidra med sina kunskaper om sjukvård och kommunikation till nya företag i vårdbranschen. När hon så småningom sålde Netdoktor till Bonnier, fick hon loss pengar som hon sedan dess har investerat i branschen.

Det var på det sättet hon head huntades till posten som styrelseordförande i Inossia, ett forskningsföretag som står på randen till kommersialisering. De två entreprenörerna och forskarna Malin Nilsson och Cecilia Persson har startat företag som bygger på ett patent. Det handlar om en mjukgörare för bencement, en uppfinning som gör cementet följsammare och därmed skonsammare när det sprutas in i kroppen.

– Det roliga var att Malin och Cecilia uttalat letade efter en kvinnlig ordförande. Eftersom jag brinner för jämställdhet och ser stora fördelar med mångfald, tackade jag ja direkt. Och så har jag tillräckligt med kunskap för att inse att produkten kommer att få stor betydelse för patienter, säger Ann-Charlotte Beckman.

Hennes upplevelse av StyrelseAkademien är generellt gott, och det senaste året tycker hon sig ha märkt ytterligare en nivåhöjning. Mötena har blivit mer vitala, interaktionen större och diskussionerna än mer givande, tycker hon.

– Och nu ska den ordförandeutbildning jag ska gå hållas digitalt på grund av coronaviruset. Det tycker jag är toppen! säger hon.

För närvarande är Ann-Charlotte Beckman engagerad i sju företag, antingen i styrelsen eller i advisory board. Hon har också startat ett investmentbolag, Life Science Invest, tillsammans med kollegan från Netdoktor, och tanken är att ta plats i styrelsen i de bolag där de blir delägare. Hennes aktuella styrelseuppdrag är:

  • Inossia. Ordförande

  • Visiba Group inom it för sjukvården. Ledamot

  • Västernorrland Utveckling och Omvårdnad. Ledamot

  • Styrelsekraft. Ledamot 

Ann-Charlotte Beckmans styrelseråd till ägare

  • Skaffa en bra ordförande. Tänk på att en styrelse i bästa fall består av många olika sorters människor, som arbetar i andra branscher och inte ses så ofta. Det blir som ett landslag som består av elva olika klubbspelare. Ordföranden måste få ihop laget.

  • Ordföranden måste också se till att alla i styrelsen, som kan vara grundare, ägare eller vd, har ”rätt hatt” på sig på styrelsemötena. Annars är risken stor att de utgår från sitt eget intresse snarare än från företagets bästa.

  • Se till att finns ett bra ägardirektiv, som styrelsen förstår hur den ska förverkliga.

  • Ha förebilder. Ann-Charlotte Beckmans egen är Lars Göran Andersson, ordförande i Visiba. Han är duktig på att få ihop teamet och på att fokusera på det viktiga utan att gräva ner sig i detaljer.