Ulrika Spåls, ny vd för StyrelseAkademien: ”Jag tillhör dem som vill gasa på”

StyrelseAkademien Sverige har fått en ny vd: Ulrika Spåls – ingenjören som intresserar sig mer för människor än för maskiner. Hon vill locka fler företagsägare till organisationen, i syfte att lyfta styrelsearbetet.

Ulrika Spåls är väldigt glad över sitt nya jobb, nästan lika glad som StyrelseAkademiens ordförande, Svante Forsberg, som har rekryterat henne. Hennes bakgrund är närmast perfekt: Ingenjör med erfarenhet från stora företag, som har lämnat maskinerna för att gå över till human resources och verksamhetsutveckling. Därefter ordförande i Sveriges HR-förening och egenföretagare.

– Människor är mitt verkliga intresse. Maskiner har på- och avknappar, men det är när människor interagerar som verklig framgång skapas, säger hon.

Det var därför som hon kompletterade sin ingenjörsexamen med studier i psykologi, och lite skämtsamt kallar hon sig nu beteendeingenjör. Det finns en poäng i att ha med sig båda delarna, både industrin och det mänskliga, menar hon.

Rätt läge att lämna gamla jobbet
Ulrika Spåls kommer till StyrelseAkademien i rätt skede. Sveriges HR-förening, där hon har varit ordförande i sex år, är en organisation som har vissa likheter med StyrelseAkademien. Hon lämnar nu uppdraget i HR-föreningen efter att ha genomfört ett stort förändringsarbete som hon nu betraktar som färdigt. Då är det dags att ta sig an StyrelseAkademien, som med sina många medlemmar och de senaste årens arbete med att professionalisera styrelsearbetet i svenska företag, är redo för nästa steg.

"Det är när människor interagerar som verklig framgång skapas."

– Nu ska det bli roligt att vara med och vässa StyrelseAkademiens strategi. Den ska inte ändras fundamentalt, utan ambitionen är att ta arbetet vidare för att ytterligare stärka både organisationen och medlemsnyttan.

Lyft bolaget med rätt styrelse
Ett viktigt mål för framtiden är att locka fler företagsägare till organisationen.

– Många blir medlemmar för att de vill ha styrelseuppdrag. Men då gäller det att även ägarna ser värdet av externa ledamöter. Därför ska vi ha stort fokus på att få ägare att bli medlemmar och att vilja jobba med professionella styrelser. Alla bolag kan få ett lyft med rätt styrelse, säger Ulrika Spåls.

Efter de sex åren i Sveriges HR-förening vet hon att man måste vara relevant för att ta sig igenom bruset – det vill säga vara med och skapa dialog. En förening behöver inte alltid komma med de rätta svaren, menar hon. Den ska vara mötesplatsen som lyfter frågor och ger utrymme för debatt och opinion. Hon har också lärt sig att det kan vara viktigare att ha rätt medlemmar än så många som möjligt.

– När jag nu lämnar Sveriges HR-förening har vi skapat flera nya relevanta kanaler och gått från ett tusental följare på Linkedin till över 25 000, säger hon.

Digitalisering en hjärtefråga
Till Ulrika Spåls egna hjärtefrågor hör digitalisering, och hon funderar över vad digitaliseringen ställer för nya krav på bolags- och styrelsearbete i form av styrning, arbetssätt och kompetens.

Ordet digitalisering skrämmer många, man vet inte riktigt vad det handlar om. Ulrika Spåls kopplar det till många olika delar av verksamheterna. Allt från att kunna hantera de digitala kanaler som finns, exempelvis sociala medier, till digitala möten (som under coronakrisen), till att styrelser utnyttjar tekniska plattformar för att underlätta möten. Som att dela och signera dokument som ofta inte kan mejlas. Men det handlar även om att ha kompetens att driva digitalisering från ett styrelseperspektiv.

När det gäller digitalisering, och andra viktiga styrelsefrågor som hållbarhet, tycker Ulrika Spåls sig märka att det ofta finns ett glapp mellan styrelser och företagsledningar. Här behövs utökad dialog och kunskapslyft hos styrelseledamöter.

– Det är inte alltid styrelser har den kompetens som krävs för att kunna ställa rätt frågor till ledningarna. I en tid när omvärlden granskar företagen allt hårdare, när det gäller exempelvis hållbarhet, är det inte säkert att styrelserna styr mot ett mer hållbart företag. En av anledningarna är att styrelserna kan sakna rätt kompetens, säger hon som exempel.

Styrde om
Förutom Sveriges HR-förening, som gick från att vara en traditionell, lite gammeldags förening till en modern organisation med rätt teknisk plattform, är hon också sedan 2010 ordförande i BRC Utvecklingspartner, som arbetar med företagshälsovård med inriktning på utveckling. Även där har hon starkt bidragit till att styra om bolaget till ett modernt och dynamiskt företag. Kunderna fanns tidigare i offentlig sektor, men finns nu i näringslivet.

– Det var en stor omställning för ägaren, men det lönade sig – ägaren fick bättre lönsamhet och en massa energi. Det är en viktig del av styrelsens roll – man måste ge vd ork att driva rätt frågor. Undvika att ställa för hårda krav och tynga ner, utan boosta och vara möjliggörare, och bygga upp företagets förutsättningar, säger Ulrika Spåls.

Laget före jaget
Nu ser hon fram emot att kunna resa runt i landet och träffa så många medlemmar i StyrelseAkademien som möjligt.

– Under rekryteringsprocessen fick jag frågan om hur jag trodde att jag skulle kunna ta föreningen vidare. Då kunde jag plocka en hel del från mina tidigare erfarenheter för att ge svar. Men samtidigt gäller det för mig att ha stor respekt för vad som behövs just här. Jag är säker på att det finns mycket klokskap och kunnande, som medlemmarna kan dela med varandra. Det vill jag bidra till. Det är nämligen ett lagarbete att jobba i en förening – där går det inte att göra något ensam. Precis som i en styrelse finns det olika profiler, och alla behövs för att skapa framgång – både personer som gasar och sådana som bromsar.

Ulrika Spåls vet att uppskatta allas egenskaper och erkänner skämtsamt att hon själv tillhör dem som vill gasa på. 

Ulrika Spåls

Namn: Ulrika Spåls, 47 år.

Bakgrund: Ingenjör som även har studerat psykologi och organisationskunskap. Yrkesmässig erfarenhet från human resources, marknad, kommunikation, verksamhetsutveckling och it/digitalisering.

I sina jobb har hon haft fokus på ledarutveckling och förändring, exempelvis har hon varit med om att införa ”lean production” i arbetsprocesser. Har haft anställning i stora företag som Sandvik, Billerud-Korsnäs och Lernia, men har de senaste åren haft eget företag kombinerat med styrelsearbete i mindre och medelstora företag samt ideella organisationer.

Familj och fritid: Bor i Gävle med två döttrar i övre tonåren. Har särbo som bor i Vallentuna med två tonårssöner. Stark förankring inom idrotten, har spelat både fotboll och handboll, samt sprungit långlopp. Vet att alla måste hitta sin plats i laget, alla kan inte springa på bollen. Har en båt tillsammans med särbon och älskar skärgårdslivet.

Säger om sig själv: Resultatorienterad, känner stor glädje av att se andra lyckas, vill att alla föreningar ska blomstra. Är mycket intresserad av människor.

Nuvarande uppdrag:
Ordförande: BRC Utvecklingspartner och Sveriges HR-förening (avgående ordförande).
Ledamot: Länsförsäkringar Gävleborg, Brynäs IF och Brynäs Arena.

Text: Ingrid Kindahl | Foto: Stefan Tell