Styrelseledamöters och revisorers ansvar

Som styrelseledamot har man i den svenska bolagsstyrningsmodellen det uttryckliga ansvaret för att ”årsredovisningen är korrekt och ger en rättvisande bild av bolagets ekonomiska ställning”. Som revisor ansvarar man för att granska bolagets årsredovisning och bokföring samt att uttala sig om dessa på grundval av den genomförda granskningen. Revisorn har dessutom en skyldighet att rapportera till olika intressenter under vissa speciella händelser.

I mångt och mycket har alltså både styrelseledamöter och revisorer ett mycket stort ansvar för bolaget – och inför ägarna. StyrelseAkademien anser att denna balans av ansvaret är bra och därför inte ska rubbas, så att enbart styrelseledamöter löper risk att drabbas, personligen, i samband med olika former av oegentligheter som man inte kunnat råda över. Vi ser dock en risk i att detta sker och bevakar därför mycket noga utvecklingen inom området.

Vad anser Styrelseakademien?

  • Styrelseakademien anser att några av styrelsens viktigaste funktioner är att säkerställa bolagets styrning och bemanning för att därigenom få rätt kontrollfunktioner på plats. Detta behöver göras för att säkra en långsiktig överlevnad och ekonomisk tillväxt.

  • Eftersom styrelsen har ett kollektivt ansvar för bolagets förvaltning är det viktigt att en enskild styrelseledamot som inte med uppsåt orsakar skada, inte heller drabbas ekonomiskt till följd av detta.

  • Styrelseakademien anser att företrädaransvaret i sin nuvarande utformning och tolkning ska tas bort. Vi anser inte att man som styrelseledamot har en realistisk möjlighet att kontrollera att samtliga skatter är betalda på rätt datum och att man därmed vid en eventuell konkurs ska kunna hållas ansvarig för bolagets samtliga förpliktelser. Agerar man däremot grovt oaktsamt, i ABL:s mening, ska man naturligtvis hållas ansvarig för följderna.

  • Styrelseakademien anser inte att revisorer ska kunna avtala bort sitt ansvar.

Q) Vad är revisorns ansvar?

A) Bolagets revisor är ett eget kontrollorgan och ska bland annat kontrollera styrelsens arbete och agerande, vilket dock inte hindrar styrelsen och styrelseledamöterna från att hålla en god kontakt med revisorn för att informera sig om kvalitén avseende rapporteringen kring bolagets ekonomiska situation, risker och förvaltning.

Q) När kan det bli konflikt mellan styrelseledamöters och revisors ansvar?

A) I de fall när antingen en handling eller underlåtenhet att handla alternativt om man agerat i strid med relevant lagstiftning (ABL, skatteförfarandelagen (SFL), tillämplig lag om årsredovisning eller bolagsordningen) kan skadeståndsansvaret riktas till den person som bedöms ha bäst möjligheter att betala skadeståndet; inte nödvändigtvis den person som orsakat skadan.

  • I dessa lägen är det viktigt att revisorn inte kan avtala bort sitt ansvar, utan att skadeståndsanspråk även kan ställas på denna kontrollfunktion.

Q) Vad rekommenderar Styrelseakademien att man gör som styrelseledamot?

A) Det finns stora skillnader i ansvarsfrågan för en styrelseledamot mellan olika länder. Det är därför viktigt att sätta sig in i vad som gäller för det specifika landet innan du tackar ja till ett uppdrag utanför Sverige.

Du bör också säkerställa att du har en styrelseförsäkring: Antingen via bolaget, som då omfattar hela styrelsen, eller en individuell försäkring som kan tecknas via StyrelseAkademien. Den personliga försäkringen täcker in samtliga dina uppdrag och är även bra som ett komplement till den generella försäkringen om du och bolaget har olika uppfattning om ansvarsfrågan. Den personliga försäkringen ger dig dessutom en möjlighet till täckning av skadeståndskrav även efter att du avslutat uppdraget.

Q) Vad innebär företrädaransvaret?

A) Företrädaransvar är ett personligt betalningsansvar för en juridisk persons skatteskulder.

  • Som styrelseledamot måste du varje månad försäkra dig om att bolaget betalat samtliga sina skatter.

  • Ansvaret för skatteskulder är betydligt strängare än för andra skulder. Om ett bolag har likviditetsproblem och saknar medel att betala skatten i rätt tid måste i princip bolagets företrädare omgående vidta ingripande åtgärder som att avveckla bolaget. Om det inte sker på förfallodagen anses företrädaren ha agerat illojalt och oseriöst på ett sådant sätt att personligt ansvar bedöms som en rimlig följd.

  • Förra året föll 350 domar om företrädaransvar. En försenad skattebetalning är alltså klassificerat som något mycket allvarligt och närmast att likna med ett strikt ansvar. Det överskrider med råge de åtaganden som associationsrätten ålägger företrädare för aktiebolag.

  • Det särskilda företrädaransvaret för skatteskulder strider mot viktiga associationsrättsliga principer. Ansvaret är företagshämmande och ökar riskerna med att driva företag betydligt. En nystart kan i praktiken ofta vara omöjlig för en person som ålagts ett strängt företrädaransvar. Det skatterättsliga företrädaransvaret är hårdraget utformat som ett mycket strängt straff för den som inte betalar en skatteskuld i tid.

Ta bort det skatterätsliga företrädaransvaret (Näringspolitiskt forum, nov 2017)