Styrelsepodden vi gillar kunskapsspridning
StyrelseAkademien ska vara ett givet forum för kunskap, insikter och nyheter som berör styrelsefrågor och styrelserelaterade ämnen. Därför har vi startat Styrelsepodden - en podd för alla som är intresserade av professionellt styrelsearbetet. Vi intervjuar intressanta personer om aktuella ämnen under olika teman. Styrelsepodden hittar du där poddar finns ex. iTunes och på Styrelsepoddens hemsida: Styrelsepoddens hemsida
AVSNITT 27
Ulrika Spåls - Ett år som VD för StyrelseAkademien
AVSNITT 26
Värdeskapande strategiskt hållbarhetsarbete
AVSNITT 25
Att navigera styrelsen genom pandemin - del 2
AVSNITT 24
Att navigera styrelsen genom pandemin - del 1
AVSNITT 23
Möt Ulrika Spåls - ny VD i StyrelseAkademien Sverige
AVSNITT 22
Så lyckas du med hållbarhetsarbetet i styrelse och ledningsgrupp.
AVSNITT 21
Möt Svante Forsberg, ny ordförande i StyrelseAkademien Sverige.
AVSNITT 20
Innovationsförmåga i styrelsen, med Christina Swenningsson.
AVSNITT 18
Rätt Fokus i styrelsearbetet och nyttan med styrelseutbildning
AVSNITT 16
Vad styrelsen skall arbete med och dess juridiska ansvar
Med Torsten Örtengren
AVSNITT 15
Framgångsrika ägarskiften
När ett företag får en ny ägare kan det få ny energi, växa och frodas. Roland Dansell och Satish Sen har skrivit en bok om detta. Alltför många företagare ställer sig inte frågan -Vad vill jag med mitt företag? Roland och Satish menar att ägarskifte kan vara den största arbetsmarknadspolitiska åtgärden i Sverige, 100 000 jobb skulle kunna skapas. Häng med och lyssna på detta avsnitt som är späckat med goda råd om framgångsrikt ägarskifte.
AVSNITT 14
Styrelsens sammansättning och styrelserekrytering - att hitta RÄTT extern ledamot
Vi möter Gunnar Alexandersson på Styra AB och pratar styrelsens sammansättning och rekrytering men även hur man hittar de som skall arbeta i styrelsen och hur en rekryteringsprocess kan gå till. Att våga ta hjälp och släppa in externa ledamöter. Styra AB är ett konsultföretag som jobbar med ägarfrågor och styrelseutvecklingsfrågor.
AVSNITT 13
Ägarstyrning och ägardirektiv
Vi möter Gunnar Alexandersson från Styra AB och pratar ägarstyrning och ägardirektiv. Vad är syftet med ägarstyrning, varför ska man ha ägarstyning och vad är det? Vi förklarar, reder ut begreppen och inte minst nyttan med ägarstyrning och ägardirektiv!
AVSNITT 12 från Stora Styrelsedagen 2017
Att ta in externa ledamöter i styrelsearbetet – med Gunther Mårder
Vi talar om att ta in externa ledamöter i styrelsen och fördelarna med att ha en mentor. Günther är vd för Företagarna och arbetar i styrelsen för flera bolag och är också vice ordförande i StyrelseAkademien Stockholm. Tidigare har han bland annat arbetat som sparekonom på Nordnet och även varit vd för Aktiespararna.
AVSNITT 11 från Stora Styrelsedagen 2017
Om den globala konjukturen och hur företagare påverkas – med Carl Hammer
Carl Hammer jobbar som chefstrateg på SEB sedan 2010 med ansvar för bevakning av global makro, centralbanker och valutor. Han kom till SEB 2006 från en tjänst som portföljförvaltare på Riksgälden med ansvar för hanteringen av Sveriges utlandsskuld.
AVSNITT 10 från Stora Styrelsedagen 2017
Styrelsearbete i snabbväxande företag – med Thomas Ahrens
Styrelsearbete i snabbväxande företag kräver disciplin, tempo och flexibilitet! Thomas är smålänningen som forskade om tillväxtföretag innan begreppet fanns. Han skapade tillväxtkonceptet, grundade Ahrens & Partners 1991 och Ahrens University 1995. Han har skrivit tio böcker om snabbväxande företag, hållit ett närmast oändligt antal seminarier om hur man bygger snabbväxare. Thomas har dessutom ett antal vd- och styrelsenätverk, investerar i snabbväxande företag och kör löpande styrelseprogram för snabbväxare.
AVSNITT 9 från Stora Styrelsedagen 2017
Utveckla styrelsens beslutsförmåga – med Pelle Torell
De flesta SME-företagen skulle kunna dubbla sin omsättning och lönsamhet på tre år om de systematiskt tillämpade de bästa metoderna, verktygen och principerna!
Pelle Tornell är både tillväxtentreprenör och expert på beslutsfattande. Han har byggt miljardföretag men även forskat på mekanismerna bakom entreprenöriell framgång. Han startade sin bana hos Jan Stenbeck på Kinnevik i en expansiv fas som präglades av snabba beslut och höga risker. Idag är han fokuserade på metodiken som leder till fler välskötta, snabbväxande och inspirerande SME-företag i Sverige. Pelle är dessutom en av Nordens absolut främsta tankeläsare och uppträder även internationellt.
AVSNITT 8 från Stora Styrelsedagen 2017
Sälj på styrelseagendan! 100 % av ett företags intäkter kommer från försäljning - med Per Lange.
Allt fler företag står inför stora utmaningar när det gäller att professionalisera försäljningen samt ta fram en vinnande övergripande säljstrategi. Det arbetet börjar i ledningsgruppen och i styrelsen. Att våga vinna är att våga satsa. Att vara nr 1 att förstå kunden.
Per Lange är en av de främsta i Skandinavien när det gäller försäljning och har föreläst för tusentals människor över hela världen och inte minst för vd- och styrelsenätverk.
AVSNITT 7 från Stora Styrelsedagen 2017
Från ägarlett till ägarstyrt - med Agneta Olsson
Agneta berättar om fördelarna att gå från ägarlett till ägarstyrt. Insikter som är baserat på både forskning och praktik. Idag driver hon Chair Management som hjälper ägare med ledarskiften och därmed förverkliga deras tillväxtdrömmar. Hon har flera styrelseuppdrag och har skrivit bästsäljaren “Extern VD - så lyckas du!” eftersom hon själv gjort resan och lärt sig av både misstag och framgångsrika strategier.
AVSNITT 6
Framgångsfaktorer för att nå dina mål som företagare.
Vi träffar Jonni Harrius och Susanne Schander på företaget Ateles och Gunnar Alexandersson på Styra. Detta avsnitt handlar om ägarstyrning och styrelsearbete som leder till dina mål som företagare. Jonni och Susanne berättar om sin resa med företaget Ateles och hur de agerade i styrelsen och mot VD. De ger också sina tre bästa tips för ägarstyrning.
AVSNITT 5
Vad vet vi om styrning för att öka innovationsgraden? Daniel Yar Hamidi
Hur stor roll spelar innovation för utveckling av små och medelstora företag? Hur skapar styrelsen de bästa förutsättningarna?
Är en aktiv styrelse samma sak som en innovationsdrivande styrelse? Vi möter ”innovationsdoktorn” professor Daniel Yar Hamidi och även StyrelseAkademiens ackrediterade lärare i styrelseutbildningar. Han fastslår på ett mycket tydligt sätt och ur ett forskningsperspektiv att det är en överlevnadsstrategi att arbeta med innovation, och en självklar punkt på styrelseagendan.
AVSNITT 4
Vad innovation är och varför det är viktigt för företaget. Martin Hultqvist och Niclas Claesson
Vi träffar Martin Hultqvist och Niclas Claesson igen för att prata mer om begreppet innovation.
Varför är det så viktigt med innovationstänk i ett företag? Hur man kommer igång med innovationsarbetet och hur kan det mätas?
AVSNITT 3
Innovation en framgångsfaktor i en snabbrörlig värld. Martin Hultqvist och Niclas Claesson.
I detta avsnitt pratar vi om innovation. Vad betyder det och varför är det en överlevnadsfråga idag? Hur ska styrelsen hantera innovation i företaget? Martin Hultqvist från Innovation360 Group och Niclas Claesson från Hire Quality Strategy förklarar hur man kan jobba mot flera horisonter. De tydliggör att innovation innebär också att våga ta risker och tolerera misslyckanden.
AVSNITT 2
Hållbarhet på styrelseagendan. Vi tar in frågorna i styrelserummet. Martin Hallberg
Vi träffar återigen Martin Hallberg på omvärldsbevakningsföretaget UpHigh och pratar om hur hållbarhet kan hanteras i styrelsen och i företaget. Hållbarhet är en alltmer viktig fråga för att konkurrera långsiktigt och sköter man inte det här kommer man få problem. Vilken styrning och insats krävs för att hållbarhetsarbetet ska bli en naturlig del av verksamheten?
Martin konkretiserar, tipsar och ger flera bra anledningar till att lyfta hållbarhet på styrelseagendan.
AVSNITT 1
Hållbarhet – vad är det egentligen och varför är det så viktigt i företaget? Martin Hallberg
Vi träffar Martin Hallberg på omvärldsbevakningsföretaget UpHigh AB och pratar om hållbarhet. Martin var tidigare verksam vid Utrikesdepartementet, FN:s organ förindustriell utveckling (UNIDO) i Etiopien och i Wien, samt vid International Idea i Stockholm. Martin är idag också lärare för StyrelseAkademiens utbildning ”Hållbarhet på styrelseagendan”.
Vad är hållbarhet och varför är det en viktig fråga idag? Hur ska man definiera hållbarhetsfrågorna och vad säger lagen? Martin delar upp hållbarhetsbegreppet i fyra delar: smart, demokratisk, modigt och transparent. Lyssna på avsnittet så får du veta varför det är riktigt smart att inkludera hållbarhet i företagandet med flera handfasta tips!