Filtera på:




StyrelseAkademiens medlemskap

Ett medlemskap i StyrelseAkademien kan skapa nya möjligheter för både dig och din verksamhet.

 

Som medlem erbjuds du kunskapshöjande utbildningar, aktiviteter och får tillgång till vårt breda nätverk. Vi delar med oss av vår kunskap, bland annat via Kunskapsbanken, och i medlemstidningen Professionellt Styrelsearbete. Dessutom får du medlemspriser på utbildningar och tjänster.

 

Som medlem får du:

 

 

 

Medlemspriser: Du får medlemspriser på utbildningar, kurser, seminarier, utvald styrelselitteratur och olika tjänster som underlättar styrelsearbetet.

REGISTRERA

TOTALT   1 365 SEK
  Moms 25% 235 SEK
  Att betala (medlem) 1 600 SEK
villkoren

KONTAKTA OSS

HITTA LOKAL KONTAKT?

VÄLJ ETT ÄMNE

Angelica Ewö Reimer

Månadens Medlem januari 2023
: Angelica Ewö Reimer

Befattning: Jurist vid BerghCo Advokatbyrå i Stockholm

Medlem i StyrelseAkademien Sydost sedan: 2019

Vill du tipsa om framtida Månadens Medlem?

Maila oss på sydost@styrelseakademien.se

Förening

Månadens medlem januari 2023:  Angelica Ewö Reimer!

Vår verksamhetsledare Charlotte Heliosson intervjuar varje månad en av StyrelseAkademien Sydosts medlemmar. Denna gång är det Angelica Ewö Reimer från Ventlinge på Öland.

- Hej Angelica och tack för senast då du talade om generationsskiften under en av våra Styrelseveckor!

- Tack själv för inbjudan, jag uppskattar att få berätta om olika scenarion som kan uppstå vid ägarskiften. Jag har också haft tillfälle att köra två utbildningar i ämnet för StyrelseAkademien Stockholm då jag numera jobbar i huvudstaden. Sedan drygt två år är jag nämligen anställd vid Berghco Advokatbyrå i Stockholm där jag främst arbetar med familjejuridik och ägarskiften åt större och medelstora fåmansbolag och dess ägare. Jag är ansvarig för affärsområdet Advisory och har klienter i både Stockholm och i Skåne, Blekinge, Kalmar, Växjö och Halmstad vilket är lite närmare mitt hem på södra Öland. Just generationsskiften har blivit något av min specialitet och att guida företagsägare från A-Ö i olika frågor. Det kan gälla t ex hur man hanterar aktiva kontra passiva ägare samt hur barn som inte tar över kompenseras på bästa sätt utifrån ett rättvisetänk. Jag jobbar också en hel del med större dödsbon där det finns en koppling till familjeföretag. Det handlar oftast om att hjälpa till med bouppteckning och arvskifte samt ta hand om alla krångliga frågor som många gånger uppstår i dödsbon.

-Förstår att du har fullt upp då sådana svåra frågor behöver kompetent rådgivning. Innan du kom till BerghCo var du partner på PwC i flera år, hade du en liknande roll där?

-Ja, till viss del men nu kan jag jobba mycket bredare. På PwC hade jag olika ledningsuppdrag och geografiska placeringar, senast på kontoret i Växjö. Under nio år var jag ledare och byggde upp PwC:s nationella juristgrupp PwC Legal som bl a ägnade sig åt kombinationen affärs- och familjejuridik. När jag lämnade mitt uppdrag var vi runt 30 jurister runt om i Sverige så det var en spännande tid. Innan PwC jobbade jag fem år på Skatteverket och skaffade mig kunskaper på det skatterättsliga området som jag också har nytta av i mitt arbete nu. Ekonomisk förståelse är viktigt och som utbildad jurist 1998 valde jag att bygga på med en civilekonomexamen för att få en helhetsförståelse för olika utmaningar i företag.

-Gedigen bakgrund du har! Hur är det med styrelseuppdrag för din egen del, hinner du med något sådant?

-Ja, nu har jag möjlighet att ta styrelseuppdrag, det fick jag inte under tiden på PwC. Sedan två år är jag ledamot i Entreprenörinvest i Sverige AB som ägs av familjen Kamprads stiftelse. Det är mycket inspirerande med flera erfarna styrelseledamöter, bl a Kristina Alsér som blev er Guldklubbekandidat i Kalmar län nyligen. Företag som söker kapital pitchar sina affärsidéer för oss med jämna mellanrum så jag får möta många drivna entreprenörer, främst från landsorten vilket är vårt fokus. Sammantaget har vi delägande i ungefär 20 samhällsnyttiga företag och vi satsar i både startupbolag, utvecklingsbolag och mogna bolag. Exempel från Sydost är bl a Ryds Båtar och edtechbolaget Skolon i Karlshamn. Skolon möjliggör digitalt lärande för eleverna med en samlingssida för läromedel, spel och verktyg och man expanderar internationellt. Vår senaste investering gäller MyMOWO, en app för individuell träning med kända träningsprofiler. Så nu under helgerna har jag testat appen hemma och det finns massor av smidiga tidseffektiva pass för träning hemma eller på kontoret. Lite mer vältränad har jag nog blivit på kuppen… Utöver uppdraget i Entreprenörinvest är jag också ledamot i min mans bolag Proactive fire AB som ägnar sig åt brandskydd på olika sätt. Företag med fastigheter ska enligt LSO, lagen om skydd mot olyckor, jobba med systematiskt brandskyddsarbete. Där behövs insatser med utbildningar, brandredskap, larm, dokumentation och kontroller.

- Spännande styrelseuppdrag du har i viktiga företag! Har du planer på flera styrelseengagemang?

-I nuläget är det rätt fullt i kalendern, men jag är öppen för något ytterligare längre fram. Jag gick ju er lärorika utbildning Rätt Fokus i styrelsearbetet som är en bra grund och som jag rekommenderar alla som på något sätt är styrelseengagerade. Jag försöker hålla mig àjour och var nyligen med på ett Board Game i Stockholm under tre dagar där deltagarna fick olika ”styrelsenötter” att lösa vilket var nyttigt och utmanande.

- Vad har du för reflektioner gällande största utmaningarna och möjligheterna inom styrelsearbete?

-Den största utmaningen tycker jag är ersättningsfrågan. Styrelser som vill ha kompetenta ledamöter behöver se över ersättningsnivån med tanke på att det sedan några år tillbaka inte går att fakturera styrelsearvoden vilket gör att en större andel än tidigare går till skatt. Jag vet att StyrelseAkademien lobbar för en lagförändring så den får vi hoppas på. Den största möjligheten som vi har upptäckt tack vare pandemin är att det faktiskt går att hålla effektiva och givande möten digitalt. Det sparar otroligt mycket tid att slippa resor och ”ställtid” vilket sannolikt gör att fler vågar och känner att de har tid att hoppa på styrelseuppdrag som ligger en bit från hemorten. Självklart ska vi ses fysiskt också men digitala möten är ett mycket bra komplement för att få ihop helheten.

- Och dina tankar om krisers påverkan på styrelsearbetet, t ex pandemin och Ukraina-invasionen?

-Den största lärdomen av dessa kriser tycker jag är insikten om att styrelsearbete behöver vara mer snabbfotat än tidigare. Samtidigt har vi förstått att det inte går att överblicka allt och att verksamheter oftast, med rätt ledning, går uppåt igen efter kriser man inte alltid kan förutspå innan. Ser man till t ex konjunkturläget har det alltid varierat, själv har jag varit med om dippar både 1992, 2000 och 2008. Så utöver ”snabbfotigheten” är långsiktighet också viktigt. Man kan ha hopp och förtröstan att det oftast löser sig även om elpriser, räntor, råvarubrist och annat ställer till det periodvis.

- Kloka tankar, det gäller att ha is i magen. Slutligen Angelica, vilka är dina tre bästa styrelseråd?

1. Det är viktigt att ha en styrelse som består av både kvinnor och män, blandade kompetenser och åldrar.

2. Se till att det är högt i tak och att alla får komma till tals.

3. Ha en bra styrelseordförande som driver frågorna framåt och ser till att agendan och tiden för möten hålls. Där vill jag ge en stor eloge till Nils Eriksson som är styrelseordförande i Entreprenörinvest!

- Tack för intervjun och önskar dig fortsatt intressanta styrelseutmaningar!

Nationella partners: