Filtera på:
StyrelseAkademiens medlemskap

Ett medlemskap i StyrelseAkademien kan skapa nya möjligheter för både dig och din verksamhet.

 

Som medlem erbjuds du kunskapshöjande utbildningar, aktiviteter och får tillgång till vårt breda nätverk. Vi delar med oss av vår kunskap, bland annat via Kunskapsbanken, och i medlemstidningen Professionellt Styrelsearbete. Dessutom får du medlemspriser på utbildningar och tjänster.

 

Som medlem får du:

 

 

 

Medlemspriser: Du får medlemspriser på utbildningar, kurser, seminarier, utvald styrelselitteratur och olika tjänster som underlättar styrelsearbetet.

REGISTRERA

TOTALT   1 365 SEK
  Moms 25% 235 SEK
  Att betala (medlem) 1 600 SEK
villkoren

KONTAKTA OSS

HITTA LOKAL KONTAKT?

VÄLJ ETT ÄMNE

Aktuellt november 2019

Nu vänder det nedåt

Ekonomisk kurva

Flera signaler pekar på att den svenska ekonomin nu har vänt nedåt – men något stort ras verkar det inte vara frågan om.

En av de viktigaste indikatorerna för hur det går för svensk ekonomi står att finna i Göteborgs hamn. Det är landets största hamn, genom vilken en stor del av all utrikeshandel passerar. Vd Elvir Dzanic berättar för Dagens Industri att hamnen snabbt märker av konjunkturförändringar.

Det gäller bland annat ro-ro-trafiken, som har minskat med 5 procent under årets nio första månader jämfört med samma period förra året. Mängden nya bilar som passerar Göteborgs hamn är ett annat viktigt nyckeltal. De minskade med 8 procent under årets första nio månader jämfört med förra året – men vände upp något igen under tredje kvartalet. Och containervolymerna har ökat under årets första nio månader. Signalerna är alltså inte entydiga.

Av tabellen framgår dock att prognosmakarna i allmänhet spår låga BNP-nivåer för nästa år. Minst pessimistisk är Riksbanken, som tror på att BNP hamnar på magra 1,5 procent 2020.  Samtliga tror också på högre arbetslöshet 2020 än 2019 och alla tror på fortsatt låg inflation – vilket talar för fortsatt låga räntor.

PM konjukturprognoser 

Fundera på utdelning
Utdelning

Årsskiftet närmar sig och det är dags att hålla koll på företagets löner med tanke på utdelningen.

Den som driver fåmansbolag kan ta ut utdelning till 20 procents skatt. Det finns en förenklingsregel som säger att en aktieägare får ta ut upp till ett gränsbelopp som ligger på 177 100 kr 2020. Men om företaget har anställda kan det löna sig att inte använda förenklingsregeln, utan i stället basera utdelningen på lönerna. 

Enligt den regeln tillgodoräknas 50 procent av de totalt utbetalda lönerna som gränsbelopp. Aktieägaren själv måste ta ut mint 6 inkomstbasbelopp (386 400 kr 2019) plus 5 procent av de totala lönerna i företaget eller 9,6 inkomstbasbelopp (618 240 kronor år 2019). Det är lönerna året innan beskattningsåret som ska beräknas. Missar man att ta ut rätt lön före årsskiftet går det inte att använda löneregeln.

Källa: Pwc Tax Matters. Länk till artikeln HÄR

 

Erfarna ordförande lämnar
Marie Ehrling  

Det råder turbulens i de stora börsbolagens styrelser. Hittills i år har fem erfarna ordförande på storbolagslistan lämnat sina poster.

Det mest uppmärksammade ordförandebytet rör Telia, vars ordförande Marie Ehrling lär ha fått sparken från ägaren staten en söndagskväll, och utan förvarning. Tidigare har Swedbanks ordförande Lars Idermark tvingats bort. Carl Bennet har meddelat att han slutar som ordförande i Getinge, Björn Wahlroos har släppt klubban i Nordea och Anders Narvinger kommer att sluta som ordförande i Alfa Laval vid stämman i vår efter 17 år.

Därmed finns bara fem ordförande på storbolagslistan som har haft sina uppdrag i mer än tio år. Av dem har tre – Stefan Persson och Jacob och Marcus Wallenberg – starka ägarkopplingar till sina bolag. Endast två kan betraktas som oberoende: Anders Ullberg i Boliden och Conny Karlsson i Swedish Match.

Källa: DI

 

Nationella partners: