Näringslivet och den organiserade brottsligheten
Den organiserade brottsligheten är inte bara ett problem för rättsväsendet utan för hela samhället, inklusive näringslivet. Det framgår av en färsk rapport framtagen på initiativ av Stockholms handelskammare.
Den organiserade brottsligheten har hittat sin guldkalv, finansieringskälla och spelplan: det svenska näringslivet. Företagen mjölkas på pengar, men tas också över av kriminella för att bli en plattform för brottslig verksamhet. Även offentliga aktörer drabbas – ofta av så kallade välfärdsbrott. Det skriver Stockholms handelskammare på sin hemsida i anslutning till att rapporten ”Kriminella entreprenörer” presenterades den 16 januari.
– De kriminella nätverken bedriver i dag affärsverksamhet i en så stor skala att en hel kriminell ekonomi växt fram i Sverige. Situationen är allvarlig. Den ökande förekomsten av organiserad brottslighet i företagsvärlden leder till ökade kostnader för företagen och den allmänna ekonomiska stabiliteten påverkas negativt, sa Fredrik Erfelt, biträdande näringspolitisk chef på Stockholms handelskammare och intitiativtagare till rapporten, i samband med presentationen.
Rapporten är skriven av Amir Rostami, professor i kriminologi, och Hernan Mondani, docent i sociologi.
– Syftet med rapporten är att belysa kopplingarna mellan organiserad brottslighet och näringslivet, och att diskutera medföljande risker och utmaningar som påverkar hela samhället, säger Amir Rostami till Stockholms handelskammare.
Den kriminella ekonomins inverkan på företag medför kostnader på tiotals miljarder kronor årligen. Dessutom är majoriteten av företagen i Stockholmsregionen oroliga för hur gängkriminaliteten skadar bilden av Sverige internationellt och därmed landets förmåga att locka till sig investeringar och kompetens, framgår av rapporten.
Rapporten visar på den komplexa strukturen inom organiserad brottslighet, där olika grupperingar och individer uppvisar varierande grader av organisering och samarbete. Författarna lyfter fram observationen att vissa företagsledare verkar agera som “möjliggörare” för brottslig verksamhet, vilket tyder på djupgående band mellan brottsligheten och lagliga affärsverksamheter.
Författarna diskuterar också geografiska aspekter av brottslighet, där den organiserade brottsligheten visar sig vara mest aktiv i områden som inte klassificeras som utsatta, trots att det är dessa områden som ofta får mest uppmärksamhet.
Enligt rapporten har miljöer som maffia och MC-gäng höga nivåer av företagsengagemang och är verksamma i samhällskänsliga yrken. Maffian utmärker sig genom sitt bredare samarbete och politiska engagemang på lokal nivå, medan MC-gäng tenderar att ha mer selektiva samarbeten. Denna skillnad mellan de olika grupperingarna inom den organiserade brottsligheten visar på deras olika strategier för att integrera sig i och påverka samhället, skriver författarna.
Maffian uppvisar dessutom ett stort engagemang i näringslivet och för lokalpolitiska förtroendeuppdrag vilket enligt författarna ger dem en unik position att påverka samhällsutvecklingen.
Författarna understryker att organiserad brottslighet inte bara är ett problem för rättsväsendet utan för hela samhället, inklusive näringslivet. Den ökade förekomsten av organiserad brottslighet i företagsvärlden leder till ökade kostnader, både direkt och indirekt, för företagen och har en negativ inverkan på den allmänna ekonomiska stabiliteten. Detta sträcker sig från konkurrensförvridning till att underminera förtroendet för finansiella system och strukturer.
Sammanfattningsvis betonar forskarna vikten av att upprätthålla och förstärka samarbeten mellan olika samhällssektorer, inklusive forskning, för att utveckla mer effektiva strategier för att bekämpa och förebygga organiserad brottslighet.
Källa: Stockholms handelskammare och rapporten ”Kriminella entreprenörer” .