Medlem i fokus

Medlem i fokus Styrelseakademien Sydost: Anna Lindqvist

Vår verksamhetsledare Charlotte Heliosson intervjuar medlemmar som berättar om sin bakgrund samt ger reflektioner och råd om värdeskapande styrelsearbete. Denna gång har turen kommit till Anna Lindqvist från Karlshamn.

-Hej Anna! Först och främst, väl kämpat med certifieringen efter kursen Rätt Fokus du gick i år!
-Tackar, det känns bra att ha ett certifikat i ryggen nu när jag satsar en del på min roll som extern styrelseledamot. Efter många år som ägare av bilbolaget Jeppssons så sålde vår familj detta 2017. Det ägs nu av Bröderna Börjessons som är ett storbolag som omsätter runt 3 mdkr och har större ekonomiska muskler. Jag blev kvar som vd till 2020 och sedan har jag övergått till att vara konsult, entreprenör och extern styrelsearbetare. Efter många år som företagare och vd har jag samlat på mig en hel del värdefulla erfarenheter och kunskaper. Så dessa uppdrag har blivit en bra kombo med mitt stora hästengagemang. Jag är internationell domare i hästhoppning vilket också tar en del tid och något jag brinner för sedan länge.

-Verkligen, låter som en intressant kombo. Kan du berätta om något av dina konsultuppdrag?
-Javisst, ett av mina större konsultuppdrag är för BM Designcenter som är både en inrednings- och designbutik samt en eventarrangör i Svängsta. Ägaren Alice Åkerblom var sambo med nu bortgångna Sven Melander och de har byggt upp en livescen som blivit välkänd i södra Sverige med artister som Smokey, Lasse Holm mfl. I dagarna kommer trädgårdsinspiratören Gunnel Carlsson dit. Som konsult går jag in och styr upp struktur, avtalsskrivningar och annat affärskritiskt.

-Du nämnde att du också är entreprenör! Vad heter företaget?
-Det heter Vinfolket och grundades av mig och några vinintresserade vänner för några år sedan. Vi är en vinbutik på nätet med tillstånd från Skatteverket och erbjuder ovanliga viner man inte hittar i vanliga vinhyllan. Vi är noga med att träffa vinodlaren för att lyssna, smaka och förvissa oss om att flaskan innehåller hållbar kärlek, kunskap och kvalitet. Utöver näthandeln har vi startat vinbarer på Scheelegatan och Drottninggatan i Stockholm som öppnade 2019 samt 2022. Det har funkat väl och nu ska vi sjösätta ett franchisekoncept som vi tror flera kommer nappa på.

-Låter spännande! Du nämnde att du också hinner med några styrelseuppdrag?
-Ja, jag har bl a förmånen att sitta i Börjessons styrelse, både för koncernbolaget och dotterbolagen. Som sagt är det ett storbolag med flera verksamhetsgrenar, inte minst bilar men också lastbilar, båtar och ÅF-skap för Husqvarna. Börjessons startades i Alingsås och har numera sitt huvudkontor i Ängelholm och flera bilhallar i Skåne och Blekinge. Branschen är i stor omvandling och hållbarhet är ett ledord i vår verksamhet, inte bara gällande fokus på elbilar utan också våra lokaler. I Kristianstad har vi också en annorlunda hållbarhetssatsning på Ängamöllans industriområde med bikupor och egen honungstillverkning. Vi vill dra vårt strå till stacken för att öka antalet pollinerare.
Jag har också styrelseuppdrag i Mieån AB, som förvaltar fastigheter och har konsultverksamhet, samt i Vinfolket. Dessutom ingår jag i ett Advisory Board för Hi Unity - som jobbar med döden! Linda Åkesson utformar produkter som plaketter, minnesstenar och ljusbärare. Hon har designat innovativa gravstenar i rostfritt stål med glasskåp för minnessaker och LED-ljus. I det här fallet bidrar jag som rådgivare för att utveckla affärsmodell och varumärkesstrategi.

-Du har en intressant bredd i dina styrelseuppdrag - allt från bilar, vin, gravstenar till fastigheter och konsultverksamhet… Vilka är dina egna reflektioner om utmaningar och möjligheter inom styrelsearbetet?
-En utmaning jag upplevt är skavet som blir när rollfördelningen är otydlig. Man behöver ha spelregler för vd och den ”operativa hatten” och styrelsen med den ”strategiska och kontrollerande hatten”. Här har ordförande en viktig roll i att styra upp tydligheten. Styrelsens makt att göra positiv skillnad för ett bolags styrning är stor. Inte minst genom att man är proaktiv och diskuterar alternativa scenarier vid olika kriser, t ex som pandemier, halvledarbrist och höga energipriser. Börjessons har klokt nog tagit in flera externa ledamöter som inte är experter på branschen vilket ger viktigt nytänk. Styrelsen har bl a tagit initiativ till en vd-grupp för koncernen som ger positiva synergieffekter.

-Kan du ge exempel på hur ni tacklar hållbarhetsfrågan i dina styrelseuppdrag?
-Jag nämnde att Börjessons jobbar hårt med hållbarhet på många fronter. Det gäller allt från elektrifierade fordon till bikupor och byten från fjärrvärme till luftvärmepumpar. Vi kompenserar våra fossila utsläpp med trädplantering i Afrika. Vi har också en lagstadgad hållbarhetsredovisning i kraft av vår storlek. I Vinfolket jobbar vi så ekologiskt vi kan med allt från produktion till transporter.
 

- Bra hållbarhetssatsningar! Slutligen Anna, vilka är dina tre bästa styrelseråd?
 
1. Klargör rollerna vd-styrelse-ägare och efterfråga ett tydligt ägardirektiv.

2. Var förberedd och påläst innan mötena och omvärldsbevaka mellan dem.

3. Våga ta in externa medlemmar (och gärna från andra branscher!) för nyttigt utifrånperspektiv.


- Tack för dina goda råd och önskar dig fortsatt lärorika styrelseutmaningar!

___________________________________________________________________________________________

Följande 56 medlemmar i Sydost har hittills porträtterats:

2018: Jonas Andersson, Britt Johansson, Krister Issal, Nils-Erik Persson, Charlotte Heliosson, Lotta Hauffman, Conny Hermansson, Michael Marchal, Jessica Goodwin, Ragnar Åhgren, Lena Stävmo, Hans Svegmar

2019: Jan-Åke Karlsson, Ingmar Eliasson, Karin Darlington, Torbjörn Lundh, Elin Runbert, Rolf Dahlberg, Kenneth Lundin, Eva-Marie Andersson, Peter Stillman, Anette Bugarski, Fredrik Helgesson

2020: Peter Granborn, Mari Norregårdh, Mikael Helmerson, Pia Eriksson, Lars Järnland, Anna Arvsell, Anders Rosholm, Viveka Olofsson, Tony Wickenberg

2021: Stina Broberg Bergkvist, Magnus Forsbrand, Katharina Arvidsson, Anders Olsson, Håkan Hellström, Therese Lundstedt, Magnus Larsson, Christina Torstensson, Håkan Larsson

2022: Jenny Strömberg, Michael Ländin, Anna Rosenqvist, Nils Carlsson, Kristina Sjögren, Mikael Bonik, Ewa Engdahl, Oskar Wijk, Carina Centrén, Jan Lindblad

2023: Angelica Ewö Reimer, Tommy Hagaton, Sandra Ruuda, Leif Fehling, Anna Lindqvist