Vår verksamhet

Styrelseakademien bildades 1991 och är en oberoende, ideell förening som finns i hela landet. Vi är Europas näst största styrelseinstitut med över 8 000 medlemmar och har blivit Sveriges ledande forum för professionell utveckling av ägare, styrelseledamöter och företagsledningar.

Våra 16 lokalföreningar hålls samman av Styrelseakademien Sverige och bildar ett rikstäckande nätverk på 30 platser från Luleå i norr till Malmö i söder. Bland våra medlemmar finns styrelseledamöter, politiker, företagsledare, ägare, entreprenörer och andra personer som liksom vi drivs av övertygelsen att ett professionellt värdeskapande styrelsearbete bidrar till ökad konkurrenskraft, samhällsnytta och värdeutveckling i bolaget.

Vi vill säkra Sveriges framtid som fantastiskt företagarland - styrelse för styrelse, ledamot för ledamot. Genom utbildning, certifiering, nätverkande, aktiviteter, tjänster och produkter vill vi höja kompetensnivån i svenska styrelser.

Styrelseakademien Sveriges verksamhet

Styrelseakademien Sverige har det övergripande ansvaret för föreningens internationella arbete, forskningsverksamhet och strategi för verksamhetens nationella inriktning och samarbetsvillkor samt driva opinions- och normbildning i syfte att främja utvecklingen av professionellt styrelsearbete och svensk bolagsstyrning.

Vidare ansvarar Styrelseakademien Sverige för att ta fram ett nationellt och enhetligt utbildningsprogram, med kvalitetssäkrat utbildningsmaterial och ackrediterade lärare. Därutöver tar vi fram ett antal andra kvalitetssäkrade tjänster och produkter i syfte att professionalisera styrelsearbetet.

Styrelseakademien Sverige är en aktiv aktör inom ett antal verksamhetsområden, till exempel inom utbildning, forskning, internationella frågor samt styrelse- och vd-utvärderingar.

Tillsammans med medlemsföreningarna skapas en homogen förening utifrån Styrelseakademiens värdegrund

Forskning

Sedan starten har vår ambition varit att basera vår verksamhet på bästa möjliga forskningsbaserade kunskap i kombination med gällande god praxis.

Styrelseakademien följer och deltar i flera forskningsprojekt som är underlag för bland annat uppdatering av våra värdeskapande styrelseutbildningar. Vi var också en av initiativtagarna till bildandet av Swedish Corporate Governance Institute (SCGI) under 2022 och är en av institutets partners.

Internationellt

Styrelseakademien har länge haft en central roll i utvecklingen av svensk styrelsepraxis och bolagsstyrning. För att ytterligare vara med och påverka utvecklingen, både nationellt och internationellt, är vi sedan 2012 Sveriges representant i ecoDa – European Confederation of Directors’ Associations.

ecoDa är paraplyorganisation till 21 europeiska styrelseinstitut. Organisationen ger röst åt Europas styrelseledamöter genom att arbeta med opinionsbildning och lobbying.

ecoDa godkänner endast organisationer som är ledande inom styrelsefrågor och bolagsstyrning i sina respektive länder. Sverige representeras av Styrelseakademien. För Styrelseakademien är ecoDa en viktig kanal för vårt arbete med påverkan, utveckling, utbildning och erfarenhetsutbyte.

ecoDa utvärderar regelbundet medlemsorganisationernas utbildningsutbud. Syftet är att garantera att utbildningarna har hög kvalitet.

Styrelseakademien är den enda svenska utbildningsaktören inom styrelseutbildning som kan erbjuda denna kvalitetsstämpel.

Vår vision

En extern värdeskapande styrelseledamot i alla svenska bolag

Vår mission

Stärka svenska företags resultatförmåga genom professionalisering av styrelsearbetet.

Verksamhetsidé

  • Styrelseakademien ska:

  • Verka för att stärka SME-företags och organisationers hållbara värdeutveckling genom en professionalisering av styrelsearbetet.

  • Verka nationellt men samverka med internationella intresseorganisationer.

  • Agera opinionsbildare och normsättare för att skapa större förståelse för att professionellt styrelsearbete främjar hållbar värdeutveckling.

  • Främja god etik och god sed inom svensk bolagsstyrning genom att verka för professionellt styrelsearbete och ägarutveckling.

  • Utifrån våra medlemsföreningar erbjuda aktiva nätverk, mötesplatser, kompetensutveckling, opinionsbildning och uppdragsförmedling.

  • Erbjuda styrelserelaterade produkter och tjänster som professionaliserar styrelsearbetet.

Verksamhetsområden

Kunskapsförmedling

  • Certifieringsutbildningar

  • Styrelseutbildningar

  • Seminarier

  • Digital kunskapsbank

  • Sociala media

Styrelseevents

  • Guldklubban

  • Stora Styrelsedagen

Opinion och normgivning

  • Vägledning till god styrelsesed

  • Medlemstidning

  • Internationella relationer

Värdegrund

Styrelseakademiens värdegrund är formulerad för att kunna utföra vårt uppdrag på ett så effektivt och förtroendeingivande sätt som möjligt.

Professionalism: Vi har gedigen kunskap och erfarenhet kring bolagsstyrning och är professionella i vårt agerande, internt och externt.

Etik: Vårt agerande kännetecknas av ärlighet och öppenhet. Vi håller vad vi lovar.

Integritet: Vi är företrädare för en oberoende ideell förening. Vårt huvudsyfte är att skapa medlemsvärde, ekonomisk vinst är sekundärt för oss.

Mod: Vi är nytänkande och innovativa och räds inte att ifrågasätta gamla sanningar. Vi har modet att agera och driva de frågor som är viktiga för att vi skall nå vår vision.