Hållbart företagande är den nya spelplanen – och styrelsen sitter i förarsätet.
Den här utbildningen ger en introduktion till styrelsens strategiska hållbarhetsroll och de viktigaste EU-regelverken som även SME styrelsen bör ha insikt i för att driva de rätta frågorna och göra de rätta hållbarhetsprioriteringarna för just sitt företag. Du får konkreta tips och exempel för att möta och dra fördel av den förändringsresa som pågår.
För hållbarhet kan bli en strategisk konkurrensfördel för de företag som är väl insatta och aktivt tar beslut avseende sin hållbarhetsposition på marknaden. Företaget blir bättre förberett att hantera hållbarhetsrisker och öppnar möjlighet att attrahera investerare, kunder och talanger som prioriterar ansvarsfulla företag. Det gör företaget mer framtidssäkrat,
Du har säkerligen allt oftare stött på begrepp som CSRD, VSME, Taxonomin och CDDD- några exempel på EU- initiativ på regelverksområdet i syfte att driva på EU:s hållbarhetsaganda. SME-företag träffas inte direkt av dessa regelverk men påverkas ändå indirekt via de krav/möjligheter som företagets kunder, investerare m.fl. sätter upp. Oavsett hur regelverken fortsätter att debatteras och (om)formas över tid är stenen i rullning. Förutsättningarna i vår omvärld och kraven från intressenterna kommer med all sannolikhet bara att öka. En framsynt styrelse kan välja att möta dem eller till och med förekomma dem och på så sätt även göra dem till sin konkurrensfördel.
Därför bör alltså även SME-företag sätta sig in i hållbarhetsområdet och aktivt besluta och integrera hållbarhetövervägande i affärsstrategin. Styrelsen har en självklar plats i förarsätet för att navigera i denna strategiska förändringsresa - en möjlighet som inte bör missas.
För vem?
Denna utbildning är för dig som är eller ska bli:
Styrelseledamot i ett SME-bolag
Vd, företagsledare eller ägare som vill förstå styrelsens ansvar i hållbarhetsomställningen
Beslutsfattare som vill få grepp om EU:s hållbarhetsagenda och dess påverkan på affärsstrategin
Passar dig som vill...
Få en inledande förståelse för EU:s hållbarhetsagenda samt gällande och planerade EU- regelverk som berör företag. Extra fokus läggs på de större regelverken och förslagen (såsom t ex CSRD med ESRS/VSME, Taxonomin, CSDDD och Omnibusföreslaget) samt hur regelverken hänger ihop på global-, EU- och nationell nivå.
Öka din kunskap kring styrelsens roll och ansvar i SME-bolag kopplat till hållbarhet företagande; hur styrelsen ansvarar för och kan påverka affärsstrategi, prioriteringar i rapportering och arbetsupplägg.
Ta del av konkreta exempel på hur SME företag kan nyttja regelverken som stöd för att implementera hållbarhets i sitt strategiarbete.
Lärare och gästföreläsare

Åsa Otterlund
Ackrediterad lärare
Åsa Otterlund
Åsa är en av Styrelseakademiens ackrediterade lärare och har personlig erfarenhet av att verka i alla bolagsorganen i bolagsstyrningsmodellen – ägare/investerare, styrelseordförande/ ledamot, vd/ledningsgrupp samt revisor. För Åsa är aktivt styrelsearbete en mycket viktig och central komponent i att bygga och säkra värde i verksamheten, från tidig fas till senare fas. Hon arbetar sedan drygt trettio år aktivt som styrelseledamot/ordförande samt på senare år även i valberedningsuppdrag.

David Frydlinger
Gästföreläsare
David Frydlinger är advokat och delägare på Cirio advokatbyrå. Han har 25 års erfarenhet som affärsjuridisk rådgivare till svenska och internationella företag. David är expert inom hållbarhetsjuridik och hållbar affärsverksamhet och författare till boken ”Spelregler för hållbar affärsverksamhet – lagar, kontrat och moral”. Utöver att vara rådgivare till företag i hållbarhetsfrågor är han också en uppskattad föreläsare kring ämnet.
Pedagogiskt upplägg
Föreläsning varvas med konkreta tips, case och gruppövningar.
Hela eller delar av styrelsen, ägare och vd/ledning kan med fördel gå denna utbildning tillsammans.
Praktisk information
Inga förkunskaper eller specifika förberedelser krävs.
Medlemspris
Du som är eller blir medlem erhåller rabatt.
Läs mer och bli medlemFrågor?
Vid frågor kontakta oss på utbildningar@styrelseakademien.se.