Aktuellt april 2020
Personligt ansvar
Tänk på företrädaransvaret
När ett företag råkar i svårigheter gäller det att hålla koll på aktiekapitalet. När hälften är förbrukat måste företaget upprätt en kontrollbalansräkning, som ska sparas och kunna visas upp senare vid en eventuell konkurs.
När man gör en kontrollbalansräkning räknar man ut skillnaden mellan tillgångar och skulder för att se om differensen når upp till häften av aktiekapitalet. Finns en revisor, ska hen granska kontrollbalansräkningen. Därefter har man åtta månader på sig att återställa aktiekapitalet.
Om problemen fortsätter, är det viktigt att senast på förfallodagen för skatteinbetalningen ha begärt företaget i konkurs eller en rekonstruktion. Annars riskerar företagaren och alla styrelseledamöter att få betala förfallna skatter privat, från redan skattade pengar.
Normalt är de här reglerna om företrädaransvar mycket stränga, men så här i coronatider har Skatteverket bestämt att inte utnyttja företrädaransvaret för företag som under coronakrisen fått ett tillfälligt anstånd med skatteinbetalningarna beviljat. Men för den som inte har valt det dyra anståndsalternativet gäller det ”hårda” företrädaransvaret.
Källa: Ackordscentralen
Utdelningar
”Alla bör slopa utdelningar”
Finansmarknadsministern säger att kravet på slopad utdelning för alla är rimlig i dessa extrema tider. Slopad utdelning är också ett krav för att få ta del av möjligheten att korttidspermittera personal.
Enligt Per Boberg är Riksdagen enig med honom om kravet:
”Vi har en väldigt tydlig samsyn i politiken kring att bolag som behöver statligt stöd, där ska man inte göra utdelningar med de pengarna”, säger han till DI.
Källa: Ekot, DI
Skatter
Momsen kan senareläggas
Företag som frivilligt har valt en kortare redovisningsperiod kan nu under coronakrisen byta tillbaka till en längre redovisningsperiod utan den karenstid på 24 månader som normalt gäller. Man kan också byta från kvartals- till årsredovisning av momsen redan under innevarande beskattningsår.
Den som har en omsättning på högst 3 miljoner kronor per år får dessutom tillämpa bokslutsmetoden istället för faktureringsmetoden, vilket ger ytterligare en möjlighet att skjuta upp momsinbetalningarna.
Det skriver KPMG i sitt nyhetsbrev, och påminner om att det för vissa företag ändå kan vara mest fördelaktigt att hålla kvar vid kortare momsredovisningsperiod.
Länk till publikationen här: https://home.kpmg/se/sv/home/nyheter-rapporter/2020/04/se-news-byte-av-redovisningsperiod-skjuter-upp-betalningstiden-for-moms.html
Corona
Korttidsarbete – så funkar det
Det statliga permitteringsstödet ser ut att bli det mest populära av de olika stöd som regeringen har presenterat för att företag ska klara sig igenom coronakrisen.
Stödet går ut på att staten som mest tar hand en stor del av arbetskostnaden när den anställde går ner i arbetstid. Den anställde kan som mest gå ner 60 procent i tid och ändå få upp till 90 procent av lönen. Företaget minskar då sin kostnad med omkring 50 procent av lönekostnaden.
Ansökan sker till Tillväxtverket, som inte kommer att godkänna företag som ger aktieutdelning till sina aktieägare. Det är viktigt att ansökan är noga ifylld.
”Det är viktigare att ha gjort rätt än att man trycker på knappen så fort som möjligt. En ansökan som är rätt kan vi handlägga snabbare” säger Tim Brooks på Tillväxtverket till Svd.
I skrivande stund är det oklart när pengarna kan betalas ut till företagen.
Källa: Tillväxtverket, Svd
Corona
Koden justeras tillfälligt med anledning av covid-19
Kollegiet för svensk bolagsstyrning har bestämt att Kodens regler under punkterna 1.1-1.3 inte behöver tillämpas under hela 2020. Dessa punkter handlar om föravisering av stämmotidpunkt, närvaro vid års- och bolagsstämmor samt förslag till ordförande vid stämmorna.
Dock påpekar kollegiet att den nya tillämpningsföreskriften inte påverkar styrelsens och vd:s skyldighet att ha beredskap vid stämman för att kunna lämna upplysningar till aktieägarna och fatta nödvändiga beslut. Kollegiet skriver att detta är en aktiebolagsrättslig fråga som inte är deras sak att bedöma.
Källa: Kollegiet för svensk bolagsstyrning