Håkan Broman, ny vd för Styrelseakademien Sverige

Han har bara varit vd för Styrelseakademien i någon vecka, men har redan en full att-göra-lista. Håkan Broman vet precis vad han vill med sitt nya jobb.
Strax före sommaren kunde Styrelseakademien Sveriges ordförande Svante Forsberg meddela att Håkan Broman blir ny vd. Han kommer närmast från Trafikverket och efterträder Olof Degerfeldt, som under en tid varit tillförordnad vd. Sommaren gick snabbt och nu hittar man redan Håkan Broman i loungen högst upp i första Hötorgsskrapan i Stockholm. Utsikten är hänförande, men han är världsvan och berest och har sett en stor del av världen.
Trots det har Håkan Broman lämnat en del av sitt hjärta i födelsestaden Mora, känd för sin företagarkultur. Där föddes till exempel FM Mattsson 1865, i dag berömt för sina kranar och blandare.
– Det är inget småbolag längre, och jag är stolt över att arbeta i styrelsen, säger Håkan Broman.
Ett annat bolag, där han också är ledamot, är Comfortgruppen som installerar allt inom värme, el och vvs. Där har styrelsen ett tydligt uppdrag – företaget ska till börsen. Ytterligare två styrelseuppdrag för Håkan Broman: Datalagringsföretaget Videnca och Kollegiet för svensk bolagsstyrning, där han är vice ordförande.
– Jag arbetar i fyra styrelser, men jag sitter inte i en enda. Jobbet måste vara meningsfullt, och jag gillar bygg- och fastighetsbranschen. Man lämnar något efter sig. Datalagring är också centralt, dina och mina personnummer får ju inte ligga i molnet enbart.
Håkan Broman beskriver sig som samarbetsinriktad. De bästa styrelserna är de där ledamöterna arbetar tillsammans med ledningen. Han har själv flera gånger kallats till bolag som behöver rätas upp någonstans i världen och ”blivit nersläppt” som han säger. Kan man jobba tillsammans kan stora saker hända, om någon eller några sätter sig på tvären blir det problem.
Nu när han börjar som vd i Styrelseakademien, betonar han att han inte kommer för att röja runt och stöka till. I stället tänker han resa till alla regioner, träffa så många som möjligt och ställa tre frågor:
Vad är vi bra på?
Vad har vi utmaningar med?
Vad behöver vi göra?
Frågorna ska ställas till alla individuellt, och det Håkan Broman kommer att efterfråga är spontana svar.
– Sen ska jag gå igenom svaren och för att se om de klumpar ihop sig runt områden som många kommer tillbaka till. Jag tänker lyssna, ta reda på vad alla tänker och leta efter det som förenar oss i organisationen, inte börja med det som skiljer oss. Med hänsyn taget till regionala skillnader, givetvis.
Målet för Håkan Bromans arbete är redan klart: Han vill skapa EN stark och landsomfattande styrelseakademi som genererar värde för medlemmarna, och för de företag där medlemmarna är aktiva.
Styrelseakademien har många styrkor, som Håkan Broman vill ta vara på. En är varumärket, som andas kompetens och vederhäftighet. Den andra är att organisationen finns i hela landet. Den tredje är alla kompetenta personer han möter och det kvalificerade utbudet av utbildningar och event.
– Jag är till exempel mycket imponerad av de duktiga lärarna som håller i utbildningarna. De är top notch – ingen kan slå oss där.
Och den fjärde är det genomslag som Styrelseakademien har i sitt lobbyarbete i Bryssel, genom paraplyorganisationen ecoDa.
Behovet av gott styrelsearbete är obegränsat, men Håkan Broman konstaterar att efterfrågan på Styrelseakademiens värdeskapande bidrag är för låg. Det finns cirka 3 000 offentliga företag, cirka 600 000 aktiebolag och cirka 23 000 bostadsrättsföreningar i Sverige – och alla har en styrelse. Tänk bara på alla bostadsrättsföreningar som saknar professionella styrelseledamöter. Ändå tvingas de ofta göra beställningar på åtskilliga miljoner.
– Jag bor själv i bostadsrättsförening och skulle aldrig köpa en lägenhet utan att först kolla vilka som sitter i föreningens styrelse, säger han.
Ett par saker han vill göra konkret är att lyfta fram professionen, göra tydligt för företagsägare vilka stora värden en bra styrelse kan skapa. Det handlar om att låta den stora kompentens som finns bland Styrelseakademiens medlemmar komma till sin rätt i näringslivet.
– Vi måste höja nivån på förståelsen för vad styrelser kan göra. Få ägare som driver företag med 20-30 miljoner i omsättning att inse att det är billigare att ha en kompetent styrelse än att tvingas lägga stora summor på konsulter när man väl har kört i diket. Styrelsen kostar mindre och ger resultat.
Till det som måste bekämpas menar han hör de nidbilder som fortfarande finns om att styrelseledamöter är trötta, prestigestyrda eller inkvoterade, eller att de hamnat i styrelsen för att de inte klarar att jobba operativt.
En av nidbilderna handlar faktiskt om juristerna. Förr hörde man ofta att jurister inte skulle vara vd, och inte heller väljas in i styrelser.
– Jurister sågs som specialister som skulle kallas in i enskilda frågor. Men man är ju inte på ett jobb för att man har en viss utbildning, utan för sin förmåga att leda rätt, säger han.
Rätt gissat – Håkan Broman är själv jurist. Och så höjdes också ett och annat ögonbryn när han blev tf koncernchef för NCC efter att ha varit chefsjurist. Efter det blev han chefsjurist på Trafikverket, om handlar upp för 60 miljarder kronor om året – så ansvaret var tungt. Innan Håkan Broman kom till NCC jobbade han som affärsjurist för bland andra ABB/Daimler Benz. Han har jobbat i Ryssland, Polen och Östafrika.
– Nu ser jag fram emot att skala upp Styrelseakademien till något ännu bättre, och det ska vi göra tillsammans – det är det jag är rekryterad att göra. So far so good – alla jag hittills har träffat i organisationen är initierade, duktiga och brinner för det de gör. Patoset finns där.
Fakta:
Namn: Håkan Broman 61 år, ny vd för Styrelseakademien Sverige. Född i Mora, bor i Stockholm och Mora. Har själv fyra styrelseuppdrag.
Bakgrund: Jurist som arbetat inom bland annat ABB/Daimler Benz, NCC (där han också var tf koncernchef) och Trafikverket.
Familj: Gift och har en son och en dotter. Hustrun har i många år drivit företag inom friskvård, bland annat med eget klädmärke. Arbetar nu som receptarie.