Medlem i fokus Styrelseakademien Sydost: Sandra Ruuda

Vår verksamhetsledare Charlotte Heliosson intervjuar löpande en av Styrelseakademien Sydosts medlemmar. Denna gång är det Sandra Ruuda från Gemla utanför Växjö.

Fotograf Svenska Ridsportförbundet

- Hej Sandra, först och främst stort grattis till ditt nya ordförandeuppdrag i Svenska Ridsportförbundet. Berätta om det!

- Tackar, det är rätt färskt får man säga! Jag valdes in för knappt två månader sedan, faktiskt som den första kvinnan på posten på 111 år. Det är för mig ett mycket hedervärt uppdrag då engagemanget för hästar och ridsport gått som en röd tråd i mitt liv. Redan sedan min ungdom har jag haft styrelseuppdrag, bl a som ordförande för Smålands Ridsportförbund, ledamot i Centrala ungdomssektionen och ledamot i Svenska Ridsportförbundets förbundsstyrelse. Jag har också varit ridskolechef och ridlärare så jag är hyggligt ”varm i kläderna” inför detta nya uppdrag. Bakgrunden till att jag nu blivit vald till ordförande, i första hand under en 2-årsperiod, är att Smålandsdistriktet nominerade mig. Valberedningen valde därefter ut mig som slutkandidat bland 19 distrikt. Hedrande nog blev jag invald på årsstämman och nu är det en intensiv period med att lära känna mina styrelsekollegor, alla förtroendevalda och medarbetare inom ridsporten. Det finns också en hel del extra styrelseuppdrag relaterade till Svenska Ridsportförbundet. Min ambition är att sätta värdegrundsarbetet i fokus, det är viktigt med en tydlig gräns vad som är okej beteende på olika sätt. Trygghetsfrågorna är prioriterade i vår sport, så där jobbar vi dedikerat.

- Du nämnde för mig att du var på Stockholms stadion angående ert trygghetsarbete, hur kommer det sig?

- Ja, det var en fantastisk inspirationsdag inom ramen för ett treårigt projekt tillsammans med Stiftelsen Friends. Syftet är att barn och unga ska känna ökad trygghet inom ridsporten. Satsningen blir verklighet tack vare ett stöd på 5 miljoner kronor från Hugo Stenbecks Stiftelse. Ridsporten är Sveriges näst största ungdomsidrott och av våra 154 000 medlemmar i föreningarna är hela 65 % under 26 år. Det finns därför ungdomssektioner i de flesta klubbarna. Varje år utbildas 500 ungdomsledare i ridsporten som har chans att växa och utvecklas samt kommunicera vår värdegrund.

- Inspirerande! Du tycks redan i full gång med ordförandeuppdraget… Vad hinner du med utöver det?

- Jag gillar att arbeta intensivt så det ryms mer i min kalender. Ungefär häften av min tid består numera av konsultuppdrag och hälften av styrelseuppdrag. Så ser det ut sedan 2022 då jag slutade som vd för inkubatorn Företagsfabriken i Kronoberg AB. Konsultuppdragen handlar om bl a ledarskapsutveckling, coaching, förändringsledning och teambyggande. Jag verkar dels via Mitt bästa LedarJag AB, som jag driver tillsammans med Anna Lindberg, och dels via Ruuda Consulting AB. Detta bolag arbetar mycket med informationssäkerhet och drivs av min man. Vad gäller mina styrelseuppdrag, utöver i dessa två bolag, har jag ordföranderollen i Svenska Ridsportförbundet samt sedan något år i Växjöbaserade Cleaning Support Sweden AB och Future Kompetensförsörjning Sverige AB. Det var efter förvärv av investeraren Johnny Lindman som jag fick frågan att bli bolagens ordförande och det känns också mycket stimulerande. Särskilt städbranschen behöver ett uthålligt värdegrundsarbete som stärker respekten för denna yrkesgrupp och innebär schyssta arbetsvillkor, kollektivavtal och marknadsmässiga löner.

 - Viktiga och intressanta styrelseuppdrag du har! Hur får du stöd genom ditt medlemskap och utbildningar?

- Jag ser medlemskapet i Styrelseakademien som en naturlig del nu när jag blivit extern ”styrelsearbetare” på deltid. I föreningen kan jag bl a lyssna till kompetensutvecklande seminarier och få erfarenhetsutbyten med likasinnade. Jag har också stärkt mina kunskaper och mitt CV med utbildningen ”Rätt fokus i styrelsearbetet” och är certifierad ledamot. Därutöver gick jag i höstas påbyggnadsutbildningen ”Ökat fokus ordföranderollen”. Nästa steg jag funderar på är att gå fyradagarsutbildningen ”Master fokus” som också riktar in sig speciellt till ordförande. Jag kan också tillägga att jag gått många styrelseutbildningar inom Ridsportförbundet genom åren.

- Du är en aktiv medlem som också tagit initiativ till ett lokalt ordförandenätverk. Grunden till det?

- Även om vi ordförande verkar inom många olika branscher så finns det flera gemensamma nämnare. Vi har en ledande position i styrelsen att driva viktiga frågor och vi ska vara ett värdeskapande bollplank till vd och ägare. Utifrån den insikten kontaktade jag dig och fick hjälp att skapa en grupp med erfarna ordförande som vill byta erfarenheter med varandra. Första träffen var i april och nu är tanken att vi kör ambulerande värdskap och aktuella frågor några gånger per år. Det blir spännande att utveckla mötesformen tillsammans med andra ordförande i Sydostregionen.

- Vad har du för reflektioner gällande största utmaningarna och möjligheterna inom styrelsearbete?

-Anledningen till min passion för styrelsearbete är just möjligheterna. Ett gott och aktivt styrelsearbete gör skillnad både i bolaget eller föreningen men också i samhället. Det gäller förstås att ha rätt frågor på agendan, engagerade ledamöter och ett fokus på framtid och strategi. Utmaningar finns det många men de är också stimulerande. Inte minst har kriserna under 20-talet med pandemi, krig, höga priser på energi och inflation visat på vikten av en styrelse som är på tå.
En särskild utmaning jag tänkt på är jämställdhetsarbetet, inte minst i styrelserummen. Jag var på ert ögonöppnande seminarium hos Visma Spcs under Styrelseveckorna Kronoberg. Stiftelsen Allbrights talare Tove Dahlgren gav oss insikter om att vi är långt från jämställda styrelser 40/60 och ALMIs styrelsekartläggning 2023 indikerar att det dröjer till 2050 med den här långsamma takten. Samtidigt vill jag och säkert andra styrelsekvinnor väljas in för sin kompetens så jag anser att kvotering inte är en bra lösning. Däremot skulle jag och andra ledamöter, både kvinnor och män, kunna vara jämställdhetsambassadörer som vittnar om betydelsen av en mix i styrelserna. De breda perspektiven i en styrelse ger enligt forskning mer innovativa och lönsamma företag så låt resultatet tala för jämställdhetens värde.

- Intressant idé med ambassadörer för jämställda styrelser! Slutligen Sandra, vilka är dina tre bästa styrelsetips?

1. Kör omvärldsspaning på styrelsemötena som en check-in. Det tycker jag ger engagemang, lärande och ansvarstagande hos ledamöterna – och även bättre förankrade beslut.

2. Investera tid i att lära känna varann i styrelsen. Det gynnar ett gott styrelseklimat med teamkänsla och högt i tak.

3. Prata om spelregler för hur ni gör om ni inte är överens. Det skapar en trygghet som är värdefull om situationer uppstår.

 - Tack för dina tänkvärda tips och intervjun, vi önskar dig fortsatt lärorika styrelseutmaningar!