Få som du vill och lite till! – Vardagsförhandla som ett proffs

Fem frågor till Viveka Sten, aktuell med boken "Få som du vill och lite till – Vardagsförhandla som ett proffs.

1. Varför har du skrivit boken? 

Livet består av ideliga förhandlingssituationer. Den som kan konsten att förhandla – och tycker att det är roligt – har en klar fördel. Detta vill jag visa med boken och hoppas kunna inspirera och motivera till fler och roligare förhandlingar i vardagen samt i yrkeslivet. 

2. Hur kan styrelseledamöter ha nytta av att läsa din bok?

Vi vill alla gå segrande ur en förhandling, Att lära sig att bli en bra förhandlare skapar inte bara fördelar ur ett win-win-perspektiv utan föder även ett bra självförtroende – bara det är en vinst i sig. Jag skulle vilja vända på frågan; om du är verksam som styrelseledamot känner du säkert igen situationer där det råder delade meningar i styrelsen. Då kan det vara bra att förstå förhandlingsspelet så att din uppfattning vinner!

3. Vad är det vanligaste misstaget när man förhandlar?

Det är att man går in i en förhandling med en pessimistisk attityd och signalerar att man tycker att det är jobbigt och obekvämt. Låt aldrig din motpart känna av din osäkerhet. Låt inte kroppsspråket avslöja dig. Inta en lugn och bestämd position och var alltid trevlig – det kommer man långt med. Undvik även misstaget att lägga ditt utgångsbud för nära det pris du vill hamna på i slutändan. Då har du strypt förhandlingsutrymmet. Sedan ska man alltid vara väl förberedd. Läs på, tänk igenom argumenten och bestäm din smärtgräns.

4. Kan vem som helst lära sig att bli en bra förhandlare?

Absolut! Men man behöver teknik och övning. Ingen vaknar upp en morgon och är en fena på att förhandla. Öva, öva, öva och resultaten visar sig. Var inte heller rädd för att prova! Börja i det lilla om du tycker att det är jobbigt. Testa till exempel i din lokala matbutik eller blomsteraffär om äggen närmar sig slutdatum eller blommorna ser lite ledsna ut. Och fråga med ett leende så brukar man gå därifrån med både blommor och ägg till ett lägre pris. 

5. Vad har du själv för erfarenhet av styrelsearbete?

Jag har lång erfarenhet av styrelsearbete och har genom åren suttit i många styrelser eftersom jag arbetade som chefsjurist i mer än 20 år. Idag är jag styrelseledamot och ordförande i Revisionsutskottet i Systembolaget. Jag sitter också i styrelsen för Vogue Scandinavia, där jag precis avgått som styrelseordförande, och 1,6-Miljonerklubben.