Filtera på:
StyrelseAkademiens medlemskap

Ett medlemskap i StyrelseAkademien kan skapa nya möjligheter för både dig och din verksamhet.

 

Som medlem erbjuds du kunskapshöjande utbildningar, aktiviteter och får tillgång till vårt breda nätverk. Vi delar med oss av vår kunskap, bland annat via Kunskapsbanken, och i medlemstidningen Professionellt Styrelsearbete. Dessutom får du medlemspriser på utbildningar och tjänster.

 

Som medlem får du:

 

 

 

Medlemspriser: Du får medlemspriser på utbildningar, kurser, seminarier, utvald styrelselitteratur och olika tjänster som underlättar styrelsearbetet.

REGISTRERA

TOTALT   1 365 SEK
  Moms 25% 235 SEK
  Att betala (medlem) 1 600 SEK
villkoren

KONTAKTA OSS

HITTA LOKAL KONTAKT?

VÄLJ ETT ÄMNE

Månadens Medlem Tony Wickenberg

Månadens Medlem december 2020: Tony Wickenberg

Befattning: Företagskonsult

Medlem i StyrelseAkademien Sydost sedan: 2000

Vill du tipsa om framtida Månadens Medlem?

Maila oss på sydost@styrelseakademien.se

Läs om tidigare Månadens Medlemmar i arkiv

Förening

Månadens medlem december 2020: Tony Wickenberg

Vår verksamhetsledare intervjuar varje månad en av våra 340 medlemmar. Denna gång är det Tony Wickenberg från Färjestaden.

- Hej Tony! Du tillhör den skara medlemmar som varit med sedan föreningens start år 2000… Hur kommer det sig att du blev medlem och att du är kvar?

- Jag har alltid varit intresserad av företagsutveckling och styrelsearbete. När jag gick med som medlem hade vi precis förvärvat Konfekta och ville bygga upp en professionell styrelse. Efter det har jag blivit kvar och uppdaterar mig gärna när det erbjuds intressanta seminarier.

- Du var på Konfekta ett antal år säger du, vad gjorde du innan och efter?

- Efter civilekonomexamen i Växjö så har jag varit omväxlande CFO och VD på olika större företag i Sydost. Min första tjänst var på Electrolux i Ljungby, sedan blev det Tarkett i Ronneby och därpå Karlshamns AB. Därefter kom jag till Kalmar och olika roller i Konfekta, Nordchoklad/Candelia och avslutningsvis Puregas Solutions som tillverkar uppgraderingsanläggningar för biogas. Sedan två år konsultar jag i eget bolag baserat i Färjestaden samt investerar i StartUp-företag.

- Det låter spännande, hur hittar du intressanta startup-företag?

- Jag är med i nätverket Investerare i Sydost som ger mig möjlighet att höra pitchar från tillväxtbolag i regionen. Några av dem har jag fastnat för, bl a YLDR, Lumispectra och Corlin Eyewear. I de två förstnämnda ingår jag också i styrelsen och i Corlin är jag på väg in som ledamot. Jag ser stor potential i dessa entreprenörsdrivna digitala företag.

- Har du haft andra styrelseuppdrag genom åren?

- Ja, jag har haft en mängd styrelseuppdrag sedan början av 90-talet. Främst en hel del internstyrelser inom större organisationer jag arbetat hos men också i flera bolag där jag haft ägarintresse samt en del andra, t ex Kalmar Airport. Jag har däremot inte haft, hittills, något uppdrag för något börsnoterat företag vilket länge varit en målsättning. Men det är kanske inte för sent om det yppar sig ett tillfälle…

- Då får vi hoppas att en sådan chans dyker upp! Vad tycker du generellt är det mest utmanande när det gäller styrelsearbete? Och mest givande?

- Det jag reflekterat över är just svårigheten för många, särskilt i ägarledda bolag, att skilja på ägarfrågor respektive styrelsefrågor. Det gäller att ha kunskap vilka dessa är och ha rätt ”hatt” på sig i olika sammanhang. Det kan vara lämpligt att ha ett separat ägarmöte om året och skapa ett ägardirektiv och sedan enbart hantera styrelsefrågorna! När det gäller fördelarna med styrelseengagemang är det tillfredsställelsen att se företag blomstra på grund av framgångsrikt strategiarbete. Det finns så många vägar att välja på, bl a organisk tillväxt men också förvärv. Dessa kan för övrigt vara både riktigt lyckosamma men också utmanande. Under min tid på Tarkett var jag med om när det svenska företaget och ett tyskt företag med ca 2500 anställda var skulle fusioneras. Det krävs speciell kompetens för att få ihop olika företagskulturer på ett bra sätt.

- Hur har styrelsearbetet påverkats under Coronapandemin?

- Vi har helt gått över till digitala möten i de styrelser jag medverkar i. Det har fungerat utmärkt! Vi har också med fördel kunnat ha fler möten samt sett till att få bättre processer kring protokoll och beslutspunkter.

- Slutligen undrar jag vilka som är dina tre bästa styrelseråd?

- I korthet är de följande:

1. Skilj på ägar- respektive styrelsefrågorna.
2. En extern styrelseordförande är värdefull, även i mindre ägarledda företag.
3. Etablera en bra rutin kring styrelsebesluten samt uppföljningen av dessa.

- Tack för intervjun Tony och lycka till med dina styrelseuppdrag!

Nationella partners: