Filtera på:
StyrelseAkademiens medlemskap

Ett medlemskap i StyrelseAkademien kan skapa nya möjligheter för både dig och din verksamhet.

 

Som medlem erbjuds du kunskapshöjande utbildningar, aktiviteter och får tillgång till vårt breda nätverk. Vi delar med oss av vår kunskap, bland annat via Kunskapsbanken, och i medlemstidningen Professionellt Styrelsearbete. Dessutom får du medlemspriser på utbildningar och tjänster.

 

Som medlem får du:

 

 

 

Medlemspriser: Du får medlemspriser på utbildningar, kurser, seminarier, utvald styrelselitteratur och olika tjänster som underlättar styrelsearbetet.

REGISTRERA

TOTALT   1 365 SEK
  Moms 25% 235 SEK
  Att betala (medlem) 1 600 SEK
villkoren

KONTAKTA OSS

HITTA LOKAL KONTAKT?

VÄLJ ETT ÄMNE
Månadens Medlem december 2021
: Håkan Larsson, Ljungby

Befattning: Vd Emballator Lagan AB

Medlem i StyrelseAkademien Sydost sedan: 2018

Vill du tipsa om framtida Månadens Medlem?

Maila oss på sydost@styrelseakademien.se

Förening

Månadens medlem december 2021: Håkan Larsson

Vår verksamhetsledare intervjuar varje månad en av StyrelseAkademien Sydosts 350 medlemmar. Denna gång är det Håkan Larsson från Ljungby.

- Hej Håkan! Du är välkänd som vd för Emballator Lagan AB i Ljungby. Du har jobbat där ett tag?

- Jo, det har blivit nästan 15 år och det har varit en fantastisk utveckling får man säga. Fabriken hade inte så gott rykte förr och var nästan ökänd med sina monotona arbeten inom plasttillverkning. Men 2008, då jag jobbade som produktions- och logistikchef, så gick vi med i ett utbildningsprogram på 1,5 år som heter ”Produktionslyftet”. Det innebar att vi påbörjade en förbättringsresa i Lean-anda för att ta bort ”slöserierna” i olika processer samt involvera personalen. Vi var faktiskt det första plastföretaget i Sverige som gick det här programmet. Vi har infört Lean-tavlor på många ställen, numera är de flesta digitala och uppdateras i realtid. Våra maskiner står sällan stilla, enbart under de stora helgerna. Annars kör vi dygnet runt. Vårt arbete har uppmärksammats nationellt och gett oss flera priser som har kopplingar till vårt lean-arbete.

- Imponerande satsningar! Vad har de inneburit för er tillväxt?

- Effektiviseringsarbetet har gjort att vi vuxit rejält, fyrdubblat omsättningen och gått från 70 anställda till 130. Vi finns nu också på 2 orter, Ljungby och Vittsjö. Vi jobbar kontinuerligt med hållbarhetsfrågan och att minska vårt miljöavtryck. När det gäller t ex våra burkar för pepparkakor och bearnaisesås har vi reducerat plastens tjocklek och därmed vikt med upptill 30%. Dessutom är hela 10 % idag återvunnen plast, denna procentandel växer snabbt nu. Vi har även justerat företagsnamnet nyligen då ordet ”plast” tagits bort för att vi mer och mer använder andra material än traditionell oljebaserad råvara. Vi hjälper även våra kunder med logistiklösningar så de slipper stora lager.

- Men nu är det snart dags att anta en ny utmaning för dig?

- Ja, det stämmer. Efter 15 år, varav de sista sex åren som vd, så börjar det bli dags att utmana mig själv igen. Om två månader börjar jag som vVd på Wemo Automationsteknik AB i Värnamo. De tillverkar industrirobotar, bl a till Emballator, och har en planerad tillväxtresa framför sig som är spännande. Det är tre bröder som byggt upp företaget men för några år sedan såldes bolaget till en tysk koncern så det blir internationellt styrelsearbete framöver. Jag ser med stor tillförsikt framemot en lång resa med Wemo också. Före Emballatortiden var jag på Kalmar Industries i 17 år så jag är inte den som byter jobb så ofta… Stannar man ett tag så hinner man påverka och se effekter av investeringar som görs.

- Finns det tid för några styrelseuppdrag vid sidan om ditt vd-jobb?

- Jo, jag avsätter en del av min tid för styrelseuppdrag. Utöver Emballator Lagan AB – som ingår i Herencokoncernen med 30 dotterbolag - så är jag ledamot i Campus Ljungby och Idé- och Resurscentrum som erbjuder företagsanpassade kurser samt yrkeshögskoleprogram. Jag är också med i programrådet på gymnasieskolan eftersom kopplingen utbildning-näringsliv är något jag värnar om. Emballator har i många år tagit emot prao-elever ända från lågstadiet till gymnasiet och eftergymnasiala utbildningar. Det är inspirerande att se hur vissa elevers teknikintresse växer! Vår hållbarhetschef är exempel på en sådan fd praktikant. Jag är också med hockeyföreningen IF Troja-Ljungbys styrelse. När jag slutade som ledare för tre år sedan ville jag ändå bidra till att utveckla verksamheten vilket görs genom en styrelseplats.

- Vilken styrelseutbildning har du gått hittills och har du planerat någon mer?

- Jag gick grundutbildningen ”Rätt Fokus i styrelsearbetet” när ni arrangerade den i Ljungby 2018. Det var i samband med att koncernens styrelsearbete utvecklades så jag ville få bättre koll på allt från lagar och regler till hur ett modernt styrelsearbete bör organiseras. Om jag ska utbilda mig ytterligare i styrelsearbete så skulle det vara någon kurs med internationell prägel. Wemo har både tyska ägare och flera utländska kunder, bl a i Östeuropa. Så jag tänker att kunskaper om styrelsearbete i en internationell miljö skulle vara nyttig. Du nämnde att ni körde en sådan utbildning för två år sedan så jag får hålla utkik när den erbjuds igen.

- Vilka utmaningar ser du inom styrelsearbetet? Och pandemieffekter?

- Jag tycker det är en utmaning att balansera så man vare sig får för lite eller för mycket beslutsunderlag i styrelsen. För att förankra viktiga beslut måste man göra noggranna riskanalyser men det får inte heller bli långbänk. Vi la bl a ner en fabrik i Danmark och flyttade den hit, det var ett beslut som var tufft och tog tid men som visade sig vara rätt i slutänden. Styrelsen måste våga ta ställning och inte rädas vissa åtgärder. Vad gäller pandemin har vi klarat oss väl generellt. Hela koncernen anammade snabbt digitala möten och vi gick tidigt Teamsutbildningar. Vi kommer fortsätta att ha flera möten digitala även om de fysiska mötena behövs för djupare diskussionsfrågor. Rent produktionsmässigt gick företaget på högvarv 2020. Livsmedelsbranschen genomgick stora prövningar. Våra storhushållskunder har haft det tufft med nedstängningar medan det som säljs på konsumentmarknaden ökade. Färgbranschen ökade runt 30 % och även vår tillverkning av produkter för färg och spackel när folk renoverade på hemmaplan. Under 2021 har vi dock haft stora utmaningar med materialtillgången och vi har fått kämpa för att få tillräckliga leveranser av råvaror. Å andra sidan så har våra kunder också haft materialproblem så vi har ändå kunnat leverera som planerat.

- Låter som ni klarat er väl på det hela taget. Slutligen Håkan, vilka är dina tre bästa styrelseråd?

1. Sätt upp långsiktiga planer med tydliga delmål – de är en viktig kompass för styrelsen!
2. Ha en tydlig agenda för varje styrelsemöte.
3. Se till att det finns ett årshjul för styrelsearbetet så inga delar missas.

- Tack för intervjun och lycka till med din nya tjänst och dina styrelseuppdrag!

 

Nationella partners: