Filtera på:
StyrelseAkademiens medlemskap

Ett medlemskap i StyrelseAkademien kan skapa nya möjligheter för både dig och din verksamhet.

 

Som medlem erbjuds du kunskapshöjande utbildningar, aktiviteter och får tillgång till vårt breda nätverk. Vi delar med oss av vår kunskap, bland annat via Kunskapsbanken, och i medlemstidningen Professionellt Styrelsearbete. Dessutom får du medlemspriser på utbildningar och tjänster.

 

Som medlem får du:

 

 

 

Medlemspriser: Du får medlemspriser på utbildningar, kurser, seminarier, utvald styrelselitteratur och olika tjänster som underlättar styrelsearbetet.

REGISTRERA

TOTALT   1 365 SEK
  Moms 25% 235 SEK
  Att betala (medlem) 1 600 SEK
villkoren

KONTAKTA OSS

HITTA LOKAL KONTAKT?

VÄLJ ETT ÄMNEMånadens Medlem juni 2022
: Mikael Bonik

Befattning: Vd Kronobergshälsan AB med vårdcentraler i Ljungby och Växjö

Medlem i StyrelseAkademien Sydost sedan: 2017

Vill du tipsa om framtida Månadens Medlem?

Maila oss på sydost@styrelseakademien.se

Förening

Månadens medlem juni 2022: Mikael Bonik!

Vår verksamhetsledare intervjuar varje månad en av StyrelseAkademien Sydosts medlemmar. Denna gång är det Mikael Bonik från Ljungby.

- Hej Mikael, du är vd för vårdkoncernen Kronobergshälsan. Berätta om den och hur du fick denna roll!

- Det var hela 13 år sedan jag kom in som vd för den privata företagshälsovårdsbolaget HVC i Ljungby.
Kan tyckas som ett ovanligt språng med tanke på att jag är utbildat mig både till ekonom och systemvetare. Innan jag tog denna tjänst arbetade jag med ett uppdrag för Silverstone i Ljungby och det var både Taiwan- och Kinaaffärer. Så efter det fick jag lust att prova något annat och denna möjlighet öppnade sig. Jag går mycket på hjärtat i mina livsval och i detta fall önskan att göra skillnad för människor och deras hälsa. Vi har valt att satsa mycket resurser på att behandla riskbruk och missbruk. Den problematiken har tyvärr funnits i min närhet så jag vet hur viktigt det är för både den fysiska och psykosociala hälsan. Under mina år har det bildats en vårdkoncern under namnet Kronobergshälsan AB som även äger vårdcentralen Läkarhuset, Växjöhälsan och företagshälsan Växjö Hälsoforum. Vi är just nu den största privata vårdgivaren i Kronobergs län med ca 80 anställda. Vårt motto är att återinvestera överskott i verksamheten istället för ägarutdelningar.

- Låter klokt! Utöver vd-skapet har jag förstått att du har engagemang i den organisatoriska företagshälsan?

- Ja, det har blivit så att jag hjälpt en hel del av våra företagskunder som haft problem i ledningen. Det har handlat om dysfunktionella ledningsgrupper och ensamma vd:ar som behövt samtalsstöd. Jag har alltid varit något av en problemlösare som vill hjälpa till att hitta möjligheter. En annan del har varit att jag bidragit med råd för andra privata vårdcentraler som velat utveckla sina verksamheter. Bl a har jag varit mentor i sju år för en kvinna i Lerum som startat vårdcentral helt från ”scratch” och har inspirerat henne med japansk filosofi. Sedan har jag också byggt på med en KBT-examen så jag kan även en hel del om behandling av ångest och depressioner.

- Du är verkligen mångsidig. Det gäller även dina externa styrelseuppdrag som finns i flera branscher?

- Jo, det är nog så att tillfälligheter som öppnas och innebär stimulerande utmaningar och problemlösning triggar mig! Jag vill känna att det jag gör kan ”förändra världen” i det lilla eller stora. Det är min ”röda tråd” snarare än vilken bransch företaget tillhör. Men även om jag är rätt spontan och lustdriven så lägger jag stor vikt vid långsiktighet. Jag kastar mig inte in och ur olika uppdrag. Att driva förändring tar tid, det har jag lärt mig! Ett av mina ordförandeuppdrag sedan 3 år finns i anrika familjeföretaget Lidhults Kök & Interör AB. Bröderna Jonsson äger bolaget i andra generationen och man tillverkar bl a specialanpassade kök av högsta kvalitet. De har velat ha min hjälp att styra upp organisationen och ekonomin och framöver kan det bli ytterligare generationsskiften.
Jag har också styrelseuppdrag i IT-bolag i Växjö, HL Design & Media AB. Sedan 2018 har jag varit ordförande men nu har jag växlat över till Michael Marchal då vi tycker att det är bra att den rollen ambulerar. Där har vi en stor styrelse med mycket erfarenhet vilket gagnar innovativa satsningar. En av dessa är webbsidor med färdiga betallösningar som vi bl a specialanpassat för idrottsföreningar. En av våra första kunder är Färjestad BK så det är en bra referens…

- Spännande uppdrag! Vilka utmaningar och möjligheter i styrelsearbetet motiverar dig?

- För min del är det viktigt att vara orädd och modig och inte fastna i konservatism vilket kan vara bekvämt.
Jag utmanar mina styrelsekollegor att till viss del vända på pyramiden och ge de anställda en röst. Det är viktigt att ta in deras idéer och engagemang. Varför inte erbjuda dem att bli aktieägare också? Man får inte heller glömma att ta in kundernas perspektiv. Som exempel har jag själv satt mig i väntrummet för att lyssna in patienternas feedback. En annan viktig del i min styrelsefilosofi är att ta in skratt i styrelserummet, vi behöver blandningen av seriositet och uppsluppenhet. Det minskar onödig prestige och ger energi för att fatta kloka beslut. Jag tycker det är viktigt att vi skrattar varje möte och jag bjuder gärna på mig själv för att det ska ske.
Skratt och glädje ger en bra islossning i styrelsearbetet!

- Så sant att vi behöver glädje som driver samarbete och utveckling, inte minst i styrelser. Du har förresten varit medlem några år. Vad ger det dig och tänker du vidareutbilda dig?

- Jag har varit med i två omgångar, jag lämnade ett tag men kom på att det var bra att ha kontakten med er när det kommer till styrelsefrågor man kan behöva råd i. Bl a har jag haft stöd av er styrelseexpert Nisse som varit min ”livlina” ibland. Jag gick också styrelseutbildning för honom 2008. Framöver kan det förstås bli fler då jag vet att ni har fördjupningsutbildningar i bl a ordföranderollen och strategi. Jag tipsar om att ni skapar 5 min informationsfilmer på webben som säkert kan inspirera till vidareutbildning.

- Tack för det tipset! Slutligen Mikael, vilka är dina tre bästa styrelseråd?

1. Gör din analys noga om du är ordförande. Du är inte "Gud" - du är inte odödlig eller ofelbar.
Du är en i teamet som ska göra resan.

2. Låt inte rädslan styra, den förlamar. Väga tänka stort och ibland experimentellt.
Var rebellisk och lyssna inte alltid på experterna!

3. Fokusera på relationer, det ger långsiktig lönsamhet. Om du ska framåt så titta inte bakåt!
Maskiner, processorer, AI och siffror är ”relativt” enkla att förstå. Däremot är den mänskliga hjärnan så
komplex att vi fortfarande inte förstår helt hur den fungerar.

- Tack för en spännande intervju och lycka till med dina styrelseuppdrag!   

Nationella partners: