Filtera på:
StyrelseAkademiens medlemskap

Ett medlemskap i StyrelseAkademien kan skapa nya möjligheter för både dig och din verksamhet.

 

Som medlem erbjuds du kunskapshöjande utbildningar, aktiviteter och får tillgång till vårt breda nätverk. Vi delar med oss av vår kunskap, bland annat via Kunskapsbanken, och i medlemstidningen Professionellt Styrelsearbete. Dessutom får du medlemspriser på utbildningar och tjänster.

 

Som medlem får du:

 

 

 

Medlemspriser: Du får medlemspriser på utbildningar, kurser, seminarier, utvald styrelselitteratur och olika tjänster som underlättar styrelsearbetet.

REGISTRERA

TOTALT   1 365 SEK
  Moms 25% 235 SEK
  Att betala (medlem) 1 600 SEK
villkoren

KONTAKTA OSS

HITTA LOKAL KONTAKT?

VÄLJ ETT ÄMNEMånadens Medlem mars 2022
: Anna Rosenqvist, Växjö

Befattning: VD Interior Cluster Sweden AB samt egenföretagare Aritcon AB

Medlem i StyrelseAkademien Sydost sedan: 2020

Vill du tipsa om framtida Månadens Medlem?

Maila oss på sydost@styrelseakademien.se

Förening

Månadens medlem mars 2022: Anna Rosenqvist

Vår verksamhetsledare intervjuar varje månad en av StyrelseAkademien Sydosts medlemmar. Denna gång är det Anna Rosenqvist från Växjö.

- Hej Anna, jag har hört att du nyligen genomfört ett stort event, Möbelriksdagen 2022. Berätta!

- Ja, det stämmer, den 10-11e mars kunde vi äntligen arrangera årets happening för våra 95 medlemsföretag i Svenska Möbelklustret. Det var späckade dagar med inspirationstalare på Hooks Herrgård och besök på möbelföretag i Vaggeryd. Syftet med Möbelriksdagen är att ge kunskaper, idéer och bygga affärsrelationer för våra medlemmar som är möbelproducenter, formgivare, underleverantörer men också kommuner och näringslivsorganisationer - främst från mellersta Småland. Visionen är att Sverige ska vara världsledande inom design- och möbelbranschen och då behövs sådana här forum.

- Låter som en viktig mötesplats för möbelbranschen! Hur länge har du varit engagerad i denna?

- Haha, faktiskt så har hela mitt yrkesliv kretsat i huvudsak runt möbelbranschen… Just rollen som VD för Interior Cluster Sweden AB, som ägs av föreningen Svenska Möbelklustret, har jag haft sedan 2018 på halvtid. Men min bakgrund, erfarenhet och mina värderingar har jag från mångårig anställning på IKEA of Sweden i Älmhult där jag jobbade som projektledare för produkt- och sortimentsutveckling. Den tjänsten gav mig kunskap och förståelse för hela värdekedjan inom möbel- och inredningsbranschen på global nivå. Erbjudandet till kunden är det centrala i en affärsmodell. Design, produktion, inköp, distribution, marknadsföring och försäljning - allt kretsar kring erbjudandet med kunden i fokus. Under mina sista år på IKEA blev jag engagerad i deras strategiska samverkan som Ingvar Kamprad initierade 2010 med medel till forskning och utbildning.

- Innehållsrik tid du haft på IKEA, men sedan några år tillbaka har du skiftat från storföretag till eget företag?

- Ja, med ”stort mod och en gnutta galenskap”, som jag brukar säga så gjorde jag det. Sedan 2014 driver jag och min man Per bolaget Aritcon AB där jag erbjuder mig som partner och bollplank i utvecklingsprojekt och förändringsprocesser. Första åren så var mina uppdragsgivare faktiskt både IKEA och LNU så det kändes som en trygg uppstart då jag har respekt för utmaningen att skaffa sina första kunder. Nu har jag ju dessutom min halvtidsanställning på Interior Cluster Sweden så uppdragen via Aritcon sker på deltid.

- Nu har vi pratat lite om din yrkeskarriär. Hur står det till med ditt styrelseliv?

- Jo tack, det är bara bra! Styrelsearbete har kommit att ta allt större plats och det är jag glad för. Jag är ledamot i Mickis Leksaker AB i Gemla sedan 2015, en förfrågan jag fick utifrån min kunskap om produktutveckling. Sedan något år är jag också ledamot i dockföretaget Rubens Barn som Micki har köpt upp. Färskast av mina ledamotsuppdrag är Fakultetsstyrelsen för teknik på Linnéuniversitetet. Jag har varit med sedan januari 2022 som en av två externa ledamöter utifrån min koppling till både akademi och näringsliv. Det är en av fem fakultetsstyrelser på LNU och det känns spännande att få bidra i det sammanhanget vid sidan om mina uppdrag i privata företag. Tidigare har jag för övrigt varit ledamot i Drivhuset Växjö samt i Soroptimisternas unionsstyrelse. Det är en internationell rörelse med verksamhet i många länder som stöttar yrkesverksamma kvinnor i arbetslivet, bl a med mentorskap. Numera är jag president i en av klubbarna i Växjö. Det rimmar väl med min altruistiska inställning till livet att hjälpa medmänniskor.

- Intressanta uppdrag du tar dig an! Hur kom det sig förresten att du blev medlem i StyrelseAkademien?

- Jag ville hålla mig mer àjour med styrelsekunskap med tanke på mina uppdrag. När jag gick in i Mickis styrelse värdesatte jag att gå utbildningen ”Rätt fokus i styrelsearbetet” och bli certifierad ledamot. Jag får se om det blir mer fortbildning framöver för mig och mina styrelsekollegor. Vi har nyligen gjort en styrelseutvärdering och kompetenskartläggningen kommer att visa om vi behöver stärka kunskaperna inom några specifika områden.

- Klokt att göra en styrelseutvärdering, det borde flera göra som en plattform för styrelseutveckling. Så till dina tankar om utmaningar och möjligheter inom styrelsearbete?

- Den största utmaningen är att gå från ”här och nu-problem”, som svikande resultat- och balansräkning, till långsiktig planering då förändringstakten i omvärlden är snabb som ”tusan”. Det kan också vara en utmaning att ställa sina personliga värderingar åt sidan och se till företages bästa. Man måste även ha i beräkningen att kriser i omvärlden och branschen sätter omställningsförmågan på prov, det är en fördel att våga ”face the facts” snabbt och vara lösningsfokuserad. Det som ändå gör styrelsearbete så givande är möjligheten att få planera långsiktigt och att våga vägleda in i det okända.

- Slutligen Anna, vilka är dina tre bästa styrelseråd?

1. Ha respekt och förståelse för företagets inre kompass, värderingar och ägardirektiv.

2. Ha nyfikenhet på grön och digital omställning samt förståelse för företagets identitet.

3. Var aktiv i styrelserummet och besök ”fabriksgolvet” när tillfälle ges.

- Tack för intervjun och lycka till dina styrelseuppdrag!

 

Nationella partners: