Filtera på:
StyrelseAkademiens medlemskap

Ett medlemskap i StyrelseAkademien kan skapa nya möjligheter för både dig och din verksamhet.

 

Som medlem erbjuds du kunskapshöjande utbildningar, aktiviteter och får tillgång till vårt breda nätverk. Vi delar med oss av vår kunskap, bland annat via Kunskapsbanken, och i medlemstidningen Professionellt Styrelsearbete. Dessutom får du medlemspriser på utbildningar och tjänster.

 

Som medlem får du:

 

 

 

Medlemspriser: Du får medlemspriser på utbildningar, kurser, seminarier, utvald styrelselitteratur och olika tjänster som underlättar styrelsearbetet.

REGISTRERA

TOTALT   1 365 SEK
  Moms 25% 235 SEK
  Att betala (medlem) 1 600 SEK
villkoren

KONTAKTA OSS

HITTA LOKAL KONTAKT?

VÄLJ ETT ÄMNEMånadens Medlem oktober 2022
: Oskar Wijk

Befattning: Vd inom koncernen Einar Operating AB

Medlem i StyrelseAkademien Sydost sedan: 2019

Vill du tipsa om framtida Månadens Medlem?

Maila oss på sydost@styrelseakademien.se

Förening

Månadens medlem oktober 2022: Oskar Wijk!

Vår verksamhetsledare Charlotte Heliosson intervjuar varje månad en av StyrelseAkademien Sydosts medlemmar. Denna gång är det Oskar Wijk från Växjö.

- Hej Oskar! Jag har läst att du har axlat en ny vd-roll under 2022?

- Ja det stämmer, jag är numera vd för de två affärsområdena Facility Management och Food inom koncernen Einar Operating AB med bas i Växjö. I praktiken innebär det för närvarande vd-skap i fem av 12 dotterbolag. Jag var tidigare vd för AB Destination Småland under 6år och innan dess har jag haft ytterligare några ledande befattningar framförallt inom upplevelseindustrin. Det var en spännande och utmanande tid på Destination Småland under pandemin då vi fick vara innovativa för att hitta sätt att få kronobergarna att semestra hemma och på det sättet stöttade vi besöksnäringsföretagen. Vi arbetade stenhårt för att ställa om från enbart fokus på internationella marknader till en lokal, regional och nationell marknad. För besöksnäringsföretagen i Sverige så ändrades deras förutsättningar radikalt mer eller mindre över en natt. Saker som uppmärksammades och som jag är extra stolt över som vi gjorde var kampanjer som Edible Country, Hemma tipset och så den uppmärksammad kampanjen med John Lundvik spelade piano och sjöng på Lunnabackens topp med utsikt över Åsnen.

- Ni fick ju också marknadsföringspris för era kampanjer, grattis! Men nu är det alltså en ny utmaning, vilka planer kommer du och Einar Operating jobba för att förverkliga framöver?

- Min roll som vd är att fortsätta tillväxtresan i de fem företagen som är Einar Food (obemannade flyttbara livsmedelsaffärer, t ex på Campus), Ingers smörgåsar, Kallskänksgourmé i Sverige samt våra städföretag EC Life Business och EC Life Partners & Friends. Företagets devis är ”The basics of everyday life” och vi har ett uttalat mål om att växa både organiskt och via förvärv. Jag arbetar också hårt för att implementera rutiner och arbetssätt hur bolagen vart och ett för sig och tillsammans kan bidra och dra nytta av att vara i samma koncern. Samtidigt så tar vi nu stora kliv med vårt hållbarhetsarbete.

En stor satsning vi gör är en klimatvänlig livsmedelsfabrik på 1600 kvm som byggs på vår tomt på Ekeberg i Växjö. Första spadtaget togs för några veckor sedan och bygget är klart till sommaren. Där kommer vi samla stora delar av koncernens verksamhet, och vår livsmedelsproduktion kommer kunna drivas klimatsmart! Vi kommer också ha kontorsbyggnader som ger plats åt de övriga företagen. Det blir ett häftigt lyft för hela koncernen.

- Spännande satsning! Med ditt engagemang så antar jag att du har en hel del styrelseuppdrag?

- Jo, jag har styrelseposter i de fem dotterbolagen så jag kan som vd vara med när de strategiska besluten för vår verksamhet ska tas. Innan dess hade jag styrelseuppdrag i Regionala nätverket för besöksnäring och innan dess i egna bolaget Granat Event.

- Du är medlem sedan några år, vilka fördelar ser du med det?

- Jag uppskattar informationsflödet både genom tryckt och digitalt material samt möjligheten att kunna ta del av relevanta utbildningar. Jag tittar på att gå någon sådan framöver nu när jag har fler uppdrag, t ex certifikatutbildningen Rätt Fokus. För tre år sedan gick jag utbildningen VD-Kompetens som Improvera arrangerade vilken bl a innehöll en heldag om VD-rollen och styrelsen. Dagen gav nyttiga kunskaper om hur viktigt samspelet är för att skapa värde i bolagen.

- Vilka utmaningar och möjligheter ser du inom styrelsearbetet – för egen del och generellt?

- Jag ser att möjligheterna med styrelsearbetet är att hitta en spänstig relation mellan vd och styrelseledamöter där man nyttjar hela spektrat av kompetenser för att hitta bra strategier. En konstant utmaning är ju att inte fastna i här och nu utan att våga vara långsiktig.

- Dina reflektioner om krisers påverkan på styrelsearbetet, t ex pandemin och Ukrainakriget?

- Jag tycker det är viktigt under kriser likt Corona att styrelsen är tydlig med vilket rörelseutrymme det finns för den operativa vd:n. Det är viktigt att snabbt kunna manövrera kring nya hinder eller agera på möjligheter som uppstår på grund av förändrade omständigheter. Ett tydligt mandat och en gemensam satsning på löpande omvärldsbevakning är avgörande i sådana situationer. Ett förhållningssätt där inte krisen blir en ursäkt utan en förutsättning att förhålla sig till tror jag också är ett viktigt mindset.

- Så sant, snabba förändringar är det nya normala och styrelsen behöver ha en konstruktiv hållning till det. Slutligen Oskar, vilka är dina tre bästa styrelseråd?

1. Ge tydliga mandat till vd och organisationen.

2. Våga ta in ett brett spektra av bakgrunder och kunskaper i styrelsearbetet, håll fokus på det långsiktiga perspektivet.

3. Ha högt i tak och glöm inte att ha roligt tillsammans i styrelsearbetet.

- Tack för intervjun och önskar dig fortsatt intressanta styrelseutmaningar!

Nationella partners: