Filtera på:
StyrelseAkademiens medlemskap

Ett medlemskap i StyrelseAkademien kan skapa nya möjligheter för både dig och din verksamhet.

 

Som medlem erbjuds du kunskapshöjande utbildningar, aktiviteter och får tillgång till vårt breda nätverk. Vi delar med oss av vår kunskap, bland annat via Kunskapsbanken, och i medlemstidningen Professionellt Styrelsearbete. Dessutom får du medlemspriser på utbildningar och tjänster.

 

Som medlem får du:

 

 

 

Medlemspriser: Du får medlemspriser på utbildningar, kurser, seminarier, utvald styrelselitteratur och olika tjänster som underlättar styrelsearbetet.

REGISTRERA

TOTALT   1 365 SEK
  Moms 25% 235 SEK
  Att betala (medlem) 1 600 SEK
villkoren

KONTAKTA OSS

HITTA LOKAL KONTAKT?

VÄLJ ETT ÄMNE

Styrelseexperten svarar

Styrelseexperten Nils-Erik Persson

Har du en fråga till Styrelseexperten Nils-Erik Persson?

Maila din fråga till sydost@styrelseakademien.se så kanske din fråga publiceras i samband med nästa medlemsbrev!

Läs fler svar från Styrelseexperten i vårt arkiv

Förening

Styrelseexperten svarar juni 2020

Fråga:
Hur hanterar du sekretessfrågor i styrelsearbete?

Svar: 
Tack för din fråga!

Ja, det är egentligen alltid en aktuell fråga. Aktiebolagslagen säger inget direkt om det utan det ju rollen som syssloman enligt Handelsbalken som reglerar att det är ”en person med uppdrag att sköta en huvudmans ekonomiska eller rättsliga angelägenheter”. Och det innebär i praktiken att man håller tyst om det som sker i t ex styrelserummet!

När jag kommer in ny en styrelse tar jag upp frågan direkt för att påminna mig själv och mina nya styrelsekamrater hur viktigt det är vara försiktig i det här sammanhanget. Under mina 15 år som bankchef var det ju lite enklare då banksekretessen skrevs under av alla ledamöter och vi påminde minst varje år om den, men i ett vanligt aktiebolag behövs egentligen ingen underskrift på det sättet. Men vill man ha både hängsle och livrem, kan man låta ändå begära någon form av underskrift i syftet. Bolaget kan ju t ex vara inne i ett extremt konfidentiellt skede med t ex förvärv – eller att det egna bolaget är på väg att köpas upp. För att verkligen påminna om allvaret om sekretess, kan man som sagt, ta en extra underskrift för att betona vikten ytterligare.

Ett sätt att påminna sig om sekretess kan också vara att styrelseordföranden repeterar viktiga beslut vid slutet av sammanträdet och då betonar att ”allt stannar innanför dessa väggar”.

Här höjer jag ett varningens finger i dessa tider med digitala styrelsemöten – det är viktigt att ledamöterna kontrollerar att de är ostörda när de sitter i sin hemmiljö så sekretessen säkerställs.

/Nils-Erik Persson

Nationella partners: