Master Fokus i Styrelsearbetet: Ordföranderollen

Nå din fulla potential som ordförande - gå en högre styrelseutbildning med fokus på det praktiska arbetet och dess utmaningar i ordförandeskapet.

Master fokus i styrelsearbetet: Högre ordförandeutbildning är en högre styrelseutbildning som bjuder på kunskap och erfarenheter från några av Sveriges vassaste styrelseproffs, ledd av Pia Gideon.

Om du vill utveckla och förstärka din ordföranderoll är det här utbildningen för dig.

Om utbildningen

Pedagogiskt upplägg

Fysiska träffar under fyra heldagar i inspirerande miljö centralt i Stockholm. Presentationer och gemensamma diskussioner varvas med arbete i mindre grupper samt föreläsningar från speciellt inbjudna gäster.

Utbildningen bygger på exempel från verkligheten, riktiga styrelsedilemman. Vi tar del av modern forskning och introducerar relevanta verktyg för värdeskapande styrelsearbete. Syftet är att utveckla dig i ordföranderollen, och i styrelseuppdraget, för att möta omvärldens krav på snabb utveckling av strategi, hållbarhet och transparens.

Innehåll

Utbildningen täcker områden såsom ordförandens roll, ansvar och möjlighet att driva styrelsearbetet effektivt och värdeskapande. Vi behandlar också förutsättningarna för att leda bra möten på distans och säkra att hela styrelsen bidrar. Vi tar även upp styrelsens möjligheter för att förstå omvärld, digitalisering, hållbarhet, och hur det påverkar strategiska val av inriktning och affärsmodeller.

Du fördjupar också dina kunskaper inom kris- och mediehantering och lär dig mer om hur du kan åstadkomma effektivisering av styrelsemöten, även de nya virtuella mötena. Andra områden som behandlas är ordförandens roll vid vd-byte och vd-rekrytering, samt hantering av uppköp och oväntade bud. Vi har även ett särskilt avsnitt för styrelsens roll inför finansiering och en möjlig notering.

 • Styrelsens uppdrag och rollfördelning

 • Styrelsens roll i strategiarbetet

 • Att byta ut och rekrytera vd

 • Att skapa effektiva styrelsemöten – att leda på distans

 • Finansiering, förvärv och skatt

 • Finansiering, förvärv och börsnotering

 • Oväntat bud

 • Att hantera kriser internt och medialt

Gästföreläsare

Birgitta Stymne
Birgitta är Civilingenjör i kemi och bioteknik. Hon är idag ordförande i bl.a Industrifonden, MinDoktor AB och ledamot i bl.a Elekta AB, BCB Medical Oy.

Jonas Sohlman
Jonas har mer än 25 års erfarenhet från finanssektorn där han arbetat med såväl finans- som skattefrågor i ett internationellt perspektiv. Han har varit verksam som CFO på Nasdaq First North Growth Market listade bolag och arbetar för närvarande inom egen verksamhet såsom CFO på Enorama Pharma. Jonas har även drivit bolag med fokus på ridsport - tävling och avel. Han är styrelseordförande för två av de svenska riksanläggningarna för ridsport, Flyinge och Strömsholm.

Henrik Engberg
Henrik har erfarenhet från dagspress, radio och tv som journalist, samt många år av informationsrådgivning för privata och offentliga uppdragsgivare. Han har arbetat med några av landets ledande managementkonsultföretag och därmed skaffat sig erfarenhet av att kommunicera internt och externt i samband med stora förändringsprocesser. Henrik Engberg har sedan 1985 haft ett antal av Sveriges stora börsbolag samt flera statliga och kommunala myndigheter som uppdragsgivare i olika typer av uppdrag inom kommunikationsområdet. Uppdragen har omfattat medieträning, talarträning, krishantering, programledning och strategisk rådgivning på hög nivå.

Christoffer Andersson
Christoffer är en global bolagsbyggare med erfarenhet från att utveckla och transformera såväl start-ups och scale-ups som storbolag, från Silicon Valley till Europa och Indien. Hans erfarenheter spänner över strategi, ledarskap och operationellt genomförande, inklusive ansvar för ett stort antal kapitalanskaffningar, förvärv och två noteringar.

Dag Klackenberg
Dag Klackenberg är civilekonom och jurist, tidigare diplomat och Säpoagent och har erfarenhet som bland annat ordförande i Vattenfall, Atrium Ljungberg och Ersta Sjukhem.

Vad säger tidigare deltagare?

 • En professionell utbildning med högt tempo, kompetenta föreläsare samt bra mix av teori och diskussioner. Deltagare som delade med sig av sina kompetenser och erfarenheter gjorde dagarna ännu mer givande. Jag fick inspiration och känner mig säkrare i min roll som styrelseordförande. Mycket väl investerade utbildningsdagar!

  Ann-Christin Edling Jönsson

  Styrelseordförande
 • Jag valde Master Fokus för att få både bredd och djup kring ordföranderollen. Jag blev inte besviken. Kombinationen av erfarna kursdeltagare och kunniga föreläsare gör den här utbildningen väldigt värdefull för såväl nya som lite mer erfarna styrelseordföranden. Kursen är bra om man är ute efter att professionalisera sig ytterligare i rollen och dessutom hitta inspiration var man kan titta för att utveckla sig vidare.

  Oskar Bjursten

  Styrelseordförande

För vem?

Utbildningen vänder sig till dig som redan arbetar som ordförande och har en gedigen praktisk och teoretisk erfarenhet av styrelsearbete, men känner att du behöver nya verktyg och fördjupad kunskap för att kunna utveckla och förstärka din ordföranderoll.

Är du ny i din roll eller på väg in i en ordföranderoll rekommenderar vi utbildningen Ökat fokus: Ordföranderollen.

Utbildningen är relevant för såväl noterade som ägarledda bolag.

Passar dig som vill...

 • få en fördjupad kunskap och rusta dig för att leda ett värdeskapande styrelsearbete i en värld med hög förändringstakt och nya krav och möjligheter med nya risker och snabb innovation.

 • träffas fysiskt och få möjlighet att arbeta med övriga deltagare i en inspirerande miljö

Utbildningsmaterial

Ordförandens nya roll

Exklusiv möjlighet att delta i nationellt ordförandenätverk

Efter utbildningen erhåller du ett års medlemskap i ett nationellt ordförandenätverk. Medlemskapet ger möjlighet att delta i faciliterade diskussioner och erfarenhetsutbyten online och fysiskt.

Praktisk information

Förkunskaper

Vi ser gärna att du gått vår grundläggande styrelseutbildning Rätt fokus i styrelsearbetet eller motsvarande innan denna utbildning.

Måltider

Fyra luncher och två middagar med möjlighet till umgänge ingår.

Vad förväntar vi oss av dig?

Att du...

 • deltar aktivt och bidrar med din egen erfarenhet.

 • lämnar kontoret utanför när du är på utbildning (tex. stäng av dator och mobilen i den mån det går).

 • deltar med engagemang och eget ansvar samt att du deltar 100% av utbildningstiden.

Frågor?

Vid frågor kontakta oss på utbildningar@styrelseakademien.se.

Försäljningsvillkor

Läs våra försäljningsvillkor här.

Kommande utbildning