Forskning & omvärldsbevakning
Omvärldsbevakning
Nedan tipsar vi om rapporter som kan komplettera din omvärldsbevakning utifrån olika områden. Skicka gärna in dina egna tips på rapporter och källor till info@styrelseakademien.se.
Styrelsesverige
För att visa på hur rätt sammansatta styrelser kan utgöra startskottet för kraftig tillväxt har Styrelseakademien tillsammans med Retriever och Vensire tagit fram rapporten Styrelsesverige 2025. Temat är att våga växa med hjälp av externa styrelseledamöter.
Kollegiets årsrapport 2024
Kollegiet för Svensk Bolagsstyrnings viktigaste uppgift är att främja en god utveckling av svensk bolagsstyrning, främst genom att tillse att Sverige vid var tid har en relevant, aktuell och effektiv kod för bolagsstyrning i börsnoterade bolag. Kollegiet ska också verka internationellt för ökad kunskap om svensk bolagsstyrning och om den svenska aktiemarknaden samt tillvarata svenska intressen inom dessa områden.
Arvodesrapport 2024
Styrelseakademiens kartläggning av arvoden utifrån undersökning bland medlemmarna, en unik inblick i arvodesnivåerna i icke-noterade bolag.
Styrelsen och Strategiarbetet 2.0
Bengt Karlöf har arbetat med strategiutveckling sedan 1980-talet och har skrivit ett flertal böcker om management och affärsutveckling. I Styrelsen och strategiarbetet 2.0 presenterar han på ett lättillgängligt sätt vad en strategi är samt på vilket sätt styrelse och ledning kan interagera för att driva ett effektivt strategiarbete. Styrelseakademien har medverkat vid tillkomsten av boken och erbjuder alla medlemmar att ladda ner den utan kostnad.
Innovationsdrivet styrelsearbete - med fokus på medelstora bolag
Barometer of Gender Diversity in Governing Bodies in Europe
OECD Corporate Governance Factbook 2023
OECD Corporate Governance Factbook ger information om trender och utvecklingar i de institutionella, juridiska och regulatoriska ramverken för företagsstyrning av börsnoterade företag i 49 jurisdiktioner över hela världen.
2023 års upplaga innehåller fokus på nya dimensioner av de reviderade principerna: företagens hållbarhet, användningen av digitala verktyg för aktieägarmöten och regelverk för företagsgrupper. De återspeglar också förändrade bolagsstyrningsmetoder och förändrade intressenters förväntningar i andra högprofilerade frågor, inklusive mångfald i företagsstyrelser, och en översikt över börsnoterade företag och ägarkoncentration.
Almis styrelsekartläggning
Almis styrelsekartläggning genomfördes för första gången 2013. Kartläggningen fokuserar på hur jämställda styrelserna är och vilka slutsatser som kan dras av detta och de förändringar som sker.
Edelman Trust Barometer
Edelman Trust Barometer utgår från en undersökning av 32 000 respondenter från 28 länder. Undersökningen genomförs årligen sedan 2000.
PWC CEO Survey
PWC CEO Survey bygger på insikter från 4 400 företagsledare från 105 länder och har genomförts sedan 1997.
Allbrights rapporter
Allbright publicerar varje år två rapporter, en som kartlägger representationen i näringslivets toppskikt och en som gör ett djupdyk i ett specifikt område.
Forskning
Nedan listar vi intressant forskning som är relevant för dig som styrelsearbetare. Skicka gärna in dina egna tips på forskning till info@styrelseakademien.se.
2023 Non-Executive Director Remuneration in Europe Time for a change?
ecoDa and WTW have partnered to research on a very timely topic, Board Remuneration:
• Is current structure of Board Remuneration adequate for Europe? Do country Corporate Governance Codes or proxy advisers’ guidelines address a need for change?
• Is current quantum of Board Remuneration appropriate to ensure attraction/retention of the needed profiles for our enterprises in Europe?
• And furthermore, what is the cost of not acting?
Styrelseordförandes roll och funktion för strategisk förnyelse och innovation
StyrelseAkademien Sverige och Stiftelsen Guldklubban har därför initierat forskningsprojektet ”Vinnande ordförande”. Tanken med projektet är att kombinera akademisk forskning med praktikers erfarenheter och material från Stiftelsen Guldklubban i syfte att bättre förstå framgångsfaktorerna bakom skickliga styrelseordföranden. Eftersom forskningen baseras på svenska vinnare av Guldklubban bidrar resultatet till att stärka den nordiska bolagsstyrningsmodellen.
Innovationsdriven affärsutveckling och styrelseledarskap
I detta projekt undersöks hur styrelseledarskap och styrelsepraktik är relaterade till dessa krav, och mer specifikt om förnyelse- och innovationsarbete i svenska företag. Exempel på vägledande forskningsfrågor: Hur tolkas och praktiseras styrelseledarskap i svenska företag? Vilken är ordförandens primära roll och funktion? Hur hanteras den generella strävan efter hållbar och innovationsdriven utveckling ur ett styrelseperspektiv? Hur kan styrelsen i små och medelstora företag möjliggöra framtidssäkring av sina företag?